Dé surfvakantie-expert Laagste prijs Gratis advies 4.7/ 5 - 148 reviews

Geschiedenis van het surfen in ‘t kort (deel 2): de verspreiding van surfen

SW Story Alle landen

Geschiedenis van het surfen in ‘t kort (deel 2): de verspreiding van surfen


Dit artikel maakt deel uit van een reeks van drie artikelen die de geschiedenis van het surfen beschrijven. In het eerste deel, het begin van het surfen, zul je lezen over hoe historisch surfen werd beoefend in het verre verleden door de oude stammen van Polynesië. Dit artikel beschrijft de verspreiding van het surfen van (voornamelijk) Hawaï naar andere delen van de wereld. Het derde artikel beschrijft de overgang van historisch surfen naar modern surfen.

Deze informatie is ook te vinden in de SurfaWhile Surf Guide – naast nog véél meer info over surfen. Te koop via Bol.com (€ 19,95) of gratis bij jouw boeking van een surfvakantie of surf- en taalreis.

Noord Amerika

In 1885 woonden drie Hawaiiaanse prinsen in een kostschool in San Mateo, Californië. Toen deze drie prinsen tijdens een vakantie naar Santa Cruz Beach gingen, namen ze hun houten Hawaiiaanse surfplanken mee. Volgens de Amerikaanse Surf historici Kim Stoner en Geoff Dunn is de monding van de San Lorenzo dus de allereerste Surf spot in Noord-Amerika die ooit is gesurft.

These days surfing holidays are very popular.

Een paar jaar later, in 1907, vlogen Hawaiian Freediver en surfer George Freeth van Hawaï naar Californië als “de man die op water kan lopen ” voor een promotionele stunt voor een grote Amerikaanse industrialist, Henry Huntington. Freeth gesurft de golven van Huntington Beach en toonde zijn surfvaardigheden aan de vele toeschouwers.

Aan de andere kant van het land begon het surfen in het jaar 1909 aan de kust van North Carolina. Burke Haywood bridgers wordt gezien als de grondlegger van het surfen aan de oostkust van de VS. Hij en zijn vriendengroep waren daarom de eerste surfers die op de Atlantische Oceaan konden surfen.

Australia

In 1910 keerde de Australische Tommy Walker terug van Hawaï naar zijn geboortestad Sydney met een 10 “surfplank, die hij had gekocht voor $2. Hier gebruikte hij de surfplank voornamelijk op Manly Beach, die tot op de dag van Sydney nog steeds een van Sydney’s populairste surfspots is. Walker snel beheerst surfen, en werd al snel gevraagd om demonstraties te geven op Sydney’s verschillende stranden.

De sport van surfen kreeg een grote Boost toen legendarische zwemmen en surfen kampioen Duke Kahanamoku toonde zijn vaardigheden op verschillende stranden aan de Australische oostkust in de zomer van 1914-1915. Hier verpulseerde hij zijn eigen wereldrecord om te zwemmen in een zwembad in Sydney. Naast zijn zwemvaardigheden toonde deze legende zijn surfvaardigheden op verschillende stranden in Sydney, Zoals Manly Beach en Freshwater. De Raad van bestuur van Duke Kahanamoku is nog steeds tentoongesteld in de zoet water Surf Life Saving Club in Sydney.

Surf the waves of Manly beach. One of the first surf spots in Australia

UK

De eerste beelden van surfers in het Verenigd Koninkrijk werden opgenomen in 1929. Joodse immigranten die in Londen wonen, die regelmatig naar de zuidwestkust van Engeland reden om daar te surfen, stonden in deze beelden zwaar. De groep vrienden, rond een Lewis Rosenberg, was al een tijdje aan het surfen, na het zien van deze nieuwe sport op een Australische documentaire. In 1929 hadden ze hun eigen surfplank gebouwd, die ze regelmatig op de stoomtrein meenden van Londen naar Newquay, Cornwall.

Surfing in Cornwall

Continental Europe

Surfen op het continentale Europa begon iets later dan surfen op de Britse eilanden. Het verhaal gaat dat de Amerikaanse scenarist Peter Viertel voor een zomer in Biarritz verbleef tijdens het filmen “de zon stijgt ook”. Toen hij de golven van de Atlantische kust zag oprollen tegen de stranden van Biarritz, liet hij hem weten aan zijn goede vriend, de film producer Richard Zanuck. Deze producent zou iets later reizen dan Peter Viertel naar Biarritz om deel te nemen aan dezelfde film.

Op aanbeveling van Peter Viertel nam hij zijn surfplank naar Frankrijk en werd het surfen in Frankrijk geboren. Peter Viertel raakte al snel verslaafd aan surfen en bleef wonen in het noorden van Spanje nadat de film werd neergeschoten, waar hij veel tijd in het water doorbracht.

Hans van Mourik

Co-founder SurfaWhile, ♥️ tech, travel, sports & outdoors.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exclusief bij SurfaWhile

De SurfaWhile Surf Guide

Bestel het e-book voor € 19,95 of krijg hem gratis bij jouw boeking

Gerelateerde artikelen