Meest complete aanbod surfvakanties Geen boekingskosten Gratis advies 4.7 /5
- 110 reviews

The SurfaWhile Academy: Alles over surfen voor beginners

SurfaWhile Academy Alle landen

The SurfaWhile Academy: Alles over surfen voor beginners


Er wordt altijd veel geschreven over surfen voor beginners. Soms is dit zelfs zoveel dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ook wij merkten dat we veel informatie beschikbaar hebben voor beginnende surfers, waar we goed kunnen voorstellen dat het niet altijd even makkelijk is om dit terug te vinden. Daarom bevat dit artikel alles over surfen voor beginners wat je wilt weten.

Denk hierbij aan:

Wij raden sowieso aan om het surfen goed onder de knie te krijgen, voordat je dit zelf gaat doen. Zoals de meesten van jullie weten, zijn wij gespecialiseerd in surfvakanties en dit is ideaal om te leren surfen. Mocht jij het leuk om eens een surfkamp in Frankrijk te bekijken, zie dan bijv. deze leuke optie, in Moliets (Zuid-Frankrijk, bereikbaar per bus)

4.4 / 5 – 49 reviews

Star Surf Camp Moliets

Moliets, Frankrijk
Gem. 20 – 30 jaar oud. (Min. 18)
Beginners only
Mei – Sep
Vanaf € 219,- per persoon, incl. maaltijden

Are you ready? Hier gaan we dan, met alles over surfen voor beginners!

8 Tips voor beginnende surfers

Graag delen we vanuit onze ervaring en expertise een aantal tips. Voor surfers met meer ervaring, zullen deze tips niet onbekend zijn. Beginnende surfers kunnen hier nog veel aan hebben en we zien dit dan ook als inleiding voor de rest van het artikel.

  • Weet wat je doet en ga nooit zonder ervaring en zonder begeleiding het water in
  • Weet waar en wanneer je surft: de condities zijn erg belangrijk
  • Vind een beginner-friendly surf spot
  • Doe altijd een goede opwarming
  • Zorg voor de juiste uitrusting
  • Weet wat de surf regels (ook wel surf etiquette) zijn
  • Ben ‘in shape’ als je gaat surfen
  • Luister naar je lichaam

Bonus tip: Have Fun. Een oud gezegde van een wijze (we weten niet of deze wijze uit het Oosten kwam) luidt: The best surfer, is the surfer having the most fun.

Alles wat je wilt weten over surfcondities

Golfsurfen doe je op de golven maar daar komt veel meer bij kijken dan alleen de golven die omslaan. Je kunt hierbij denken aan de rol van de wind, de stroming en verschillende type golven. Indien jij wat verder komt met surfen, leer je misschien wel een surf report te lezen. In de onderstaande 2 stukken tekst vind je tal van interessante artikels die gericht zijn op zowel beginnende als meer ervarene surfers waarin je meer te weten komt over alles wat met surfcondities te maken heeft.

Surfcondities in het algemeen

Bij surfcondities denken we met name de omstandigheden die jij zult ervaren terwijl je in het water bent. Wij wijzen je dan ook graag op de volgende artikelen:

Uiteraard is het belangrijk om te begrijpen wat de surfcondities bepaalt. ”Er zijn 3 factoren die bepalen of het mogelijk is om te surfen. Deze zijn het weer, de wind en de golf zelf.” Klik op de link om het hele artikel te lezen.

Surfen wordt gezien als extreme sport en hier komen dan ook automatisch gevaren bij kijken. Het eerste goede nieuws is: de kans dat jij door een haai wordt gebeten is nog kleiner dan dat je de loterij wint. Het tweede nieuwtje wat we graag met je delen, is dat alle gevaren binnen het surfen te overzien zijn (er zijn – zeer ervaren – surfers die écht heel veel risico nemen, maar dat is altijd een keuze). Ben jij benieuwd waar je met name op dient te letten? Zie dan ons artikel over de gevaren binnen het surfen.

Wat we eerder al aanhaalde, is dat surf reports meer iets zijn voor surfers met al meer ervaring. Echter zijn deze vaak voor iedereen beschikbaar en kan het zeker handig en leuk zijn om een surf report te leren lezen. Daarom hebben wij ook hierover een speciaal artikel geschreven: hoe lees je een surf report?

De golven en het ontstaan hiervan

Eerder lazen we al dat er 3 factoren zijn die belangrijk zijn om (extra) op te letten als je een surf spot uitkiest. De SurfaWhile Academy richt zich ook hierop.

In eerste instantie wijzen we je graag op een artikel over de rol van wind bij het ontstaan van golven. Hier lees je tevens meer over de verschillende type swells en tevens gaan we in op de hoogte van de golven. Voor zowel beginnende surfers als advanced surfers is dit een erg leuk en leerzaam artikel.

En als we het dan toch over golven hebben, dan kijken we graag direct naar het verschil tussen een point-, reef- en beach break. Onze meeste surfvakanties vinden plaats op stranden met een beach break maar uiteraard – zeker voor surfers met meer ervaring – zijn er ook tal van surf spots waar je kunt surfen op een reef break of een point break.

De bekende right hand point break op het strand van Zavial, in het zuiden van Portugal

Als laatste artikel binnen het onderwerp surfcondities gaat over het surfen van jouw eerste reefbreak. Lees leuke tips en zet een mooie stap om ook op meer uitdagende surf spots te gaan surfen.

Kies het juiste outfit

Ben jij een beginnende surfer en heb je geen idee wat je mee moet nemen als je wilt gaan surfen? No stress, want de SurfaWhile Academy vertelt jou precies waar je aan dient te denken.

Het outfit bij het surfen: het surf board

Als je gaat surfen is het natuurlijk essentieel dat je een goed surf board hebt. We trappen dit onderwerp dan ook af met een leuk overzicht van de verschillende typen surf boards. Wat hierbij wel echt belangrijk is: laat je altijd adviseren door iemand die er verstand van heeft. Wij spreken echt uit ervaring als we zeggen dat we het al zo vaak hebben zien gebeuren dat iemand met het verkeerde surf board het water in gaat. Deze beginnende surfer kon net even een board lenen van een vriend(in) en dacht: ”oh, hier kan ik het wel mee”. Niet dus! Surfen is geen grapje en je dient serieus om te gaan met de veiligheid, is het niet voor jezelf, dan wel voor de andere surfers om je heen.

Indien jij op een gegeven moment wat ervaring hebt met surfen, wordt het misschien wel tijd om een surf board te kopen. Ook hier hebben we een leuk artikel over geschreven: tips bij het kopen van je eerste surf board. Koop jij direct een nieuw surf board of kies je eerst een tweedehands model om jouw skills te verbeteren en koop je pas later jouw eerste echte nieuwe surf board?

Het outfit bij het surfen: wat trek je aan?

Als je jouw surf board helemaal op orde hebt, is het tijd om over je outfit na te gaan denken. En uiteraard hebben we bij de SurfaWhile Academy ook hier aan gedacht.

Zeker voor beginnende surfers zijn de tips die in onze Wetsuit Guide staan erg handig. Je leest hier over wat een wetsuit precies is en tevens is er een leuk stukje te vinden over de geschiedenis hiervan. Het artikel zal jou ook antwoord geven op de vraag wat voor wetsuit je uiteindelijk nodig hebt, waarbij we ingaan op de dikte, pasvorm, kwaliteit en accessoires.

Iets waar veel beginnende surfers niet bij stil staan of over nadenken is de vraag: wat draag je onder je wetsuit. Dit artikel geeft hier echter een leuk inkijkje in de verschillende opties. Welke optie is jouw favoriet?

De ultieme fysieke vorm

Als jij voor het eerst gaat surfen – en elke keer daarna – zul je merken wat voor fysieke inspanning surfen vereist. Het is dan ook erg belangrijk om (enigszins) in shape te zijn. Indien het met jouw fitheid goed gesteld is, zul je ook veel meer plezier uit het surfen halen. Het surfen is niet makkelijk om te leren en als jij ook een constant gevecht aan het leveren bent met jouw fysieke gesteldheid, zal dit het surfen zeker niet makkelijker maken.

Wij hebben een leuk artikel met 6 tips om in vorm te raken voor jouw surfvakantie wat je natuurlijk ook kunt gebruiken voor als jij gaat surfen in eigen land. Op ons Engelstalige kanaal Errant Surf Travel hebben we tevens een artikel (veel uitgebreider) met tal van oefeningen om fit te raken om beter te kunnen surfen, waar er ook tal van vide’os zijn bijgevoegd.

Niet fit zijn is geen excuus meer na het lezen/zien van deze artikelen.

Surf Tips voor iedereen

De SurfaWhile Academy is voorzien van tal van surf tips, voor beginnende surfers en zeker ook voor als jij al meer ervaring hebt. Echter beginnen we dit deel van deze guide met een aantal surf tips voor beginners (een verdere uitwerking op het lijstje wat helemaal bovenaan dit artikel te vinden is). En als we dan toch aan het kijken zijn naar de beste tips voor beginnende surfers, is het wellicht een goede plek om ook te wijzen op het artikel wat wij schreven over de meest voorkomende fouten bij beginnende surfers. Herken jij hier wellicht van jezelf in terug? Je krijgt oneindige credits indien je dit durft te delen in de comments.

Indien jij nu echt steeds enthousiaster aan het worden bent, is het wellicht wel tijd om na te gaan denken over jouw eerste surfervaring. Ga je dit zelf doen, bij een surfschool bij jou in de buurt? Of boek je bijv. een surfvakantie (hier kunnen wij jou een stuk meer over vertellen). Wat jouw insteek ook is, het kan sowieso erg leuk en leerzaam zijn om eens onze guide te lezen met tips om te leren surfen. Dit is een kort artikel met enkele praktische tips van zaken waar jij extra op kunt letten. Want uiteraard geldt hier – meer dan bij wat dan ook – je kunt pas leren surfen door het écht te doen.

Regels om te leren surfen

Ben jij al bijna klaar om het water in te gaan? Je zult niet de enige zijn want bijvoorbeeld op de beste surf spots in Nederland kan het aardig druk zijn. Dit is iets wat uiteraard ook geldt indien je gaat surfen in België en het is dan ook heel erg belangrijk dat jij goed op de hoogte bent van de regels bij het golfsurfen.

In ons artikel over de regels van het golfsurfen vind je een mooi overzicht, zodat jij goed weet wat je op moet letten. We drukken je echt op het hart om hier naar te kijken, want dit is een stuk veiliger voor jou als de mensen om je heen. En een kleine tip van de sluier (we willen je absoluut niet ontmoedigen om te leren surfen), het voorkomt wellicht ook een ervaring met een local.

Vergelijkbaar met de regels voor bij het surfen (die eigenlijk over de hele wereld hetzelfde zijn), wijzen we je ook graag op de Universele Surf Etiquette. Je komt hier veel vergelijkbare regels tegen, waar deze surf etiquette een net iets internationalere twist hebben. Indien jij deze allemaal kent, zul jij zeker punten scoren bij de ervaren locals die jij op jouw surfvakantie tegenkomt.

Alles over surfen: de surftermen

Surftermen heb je in alle soorten en maten. Denk aan het begrip ‘wetsuit’ of beeld je in hoe jij een maatje in het water ‘bro’ noemt. Deze termen heb jij wellicht al wel eens gehoord of gebruikt. Maar wat te denken van ‘corduroy’ of ‘Glassy Waves’. Dit en nog veel meer vind je terug in onze surf-begrippenlijst waar je (bijna) alle surftermen in terugvindt. Als je deze goed kent, kun je de locals op jouw surfvakantie pas echt impressen.

Surfen: leuke weetjes voor iedereen

Bij SurfaWhile gaat natuurlijk alles wat wij publiceren over surfen. Op onze blog vind je dan ook tal van leuke verhalen met surfen als centrale thema. Je kunt bijvoorbeeld denken aan verhalen met een duurzaamheids-twist of lees meer over ons netwerk aan partners binnen de surf-industry. En zo is er nog veel meer, van ervaringsverslagen tot onze eigen ontdekkingen.

We sluiten dit artikel af met een laatste artikel, waar jij kunt lezen over de overeenkomsten en verschillen tussen surfen en snowboarden. En wellicht vind jij dan ook het artikel over het samenspel van surfen en skateboarden leuk om te lezen. Hoe leuk is dat?!

Foto’s: Mylan Rosendaal

Olmo

Co-founder of SurfaWhile, with a passion for travel, surf, cooking, salsa, football and meeting new and interesting people.

Ontvang inspiratie in jouw mailbox!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *