Dé surfvakantie-expert Laagste prijs Gratis advies 4.7/ 5 - 148 reviews

The Ultimate Sustainability Guide

SW Sustainable Alle landen

The Ultimate Sustainability Guide


Al jaren zijn wij verbonden aan het surfen, het reizen, toerisme, stranden en onvergetelijke momenten. Helaas zijn dit allemaal zaken waarbij het mogelijk is dat ze een impact op het milieu hebben. Al jaren proberen wij van alles om bij te dragen aan een positief effect op de reiziger en onze partner, waarbij wij hopen dat zij dit gevoel ook op anderen overdragen.

Dit artikel is onderverdeeld in een aantal hoofdstukken, met af en toe verwijzingen naar artikelen die wij eerder schreven. Ook lees je over wat je zelf kunt doen om wat terug te doen voor Moeder Natuur.

Je kunt deze guide van A tot Z lezen, of spring direct naar het voor jou meest relevante deel:

Hoe kun jij je steentje bijdragen aan een betere wereld: vanuit huis

Join een Beach Clean-up

Er worden tal van Beach Clean-ups georganiseerd: met een team ga je een bepaald strand schoonmaken. Afhankelijk van wie het organiseert kan er vanuit deze schoonmaak een hoop data worden verzameld om het vervuilen van de stranden bij de oorzaak aan te pakken.

Een surfkamp wat wekelijks een beach clean-up organiseert is het Gota Dagua Surf House in Portugal. Samen met haar gasten pakken ze een deel van een van de omliggende stranden rondom Caparica aan om het vuil wat hier ligt op te ruimen. En dit levert elke keer flinke resultaten op!

Graag wijzen we jullie op de Nederlandse organisatie Stichting de Noordzee, die jaarlijks de Beach Clean-up Tour organiseren. Ook dit jaar hopen we weer met vele enthousiastelingen de Nederlandse stranden schoon te maken, waar meestal duizenden kilo’s aan afval wordt verzameld.

In Nederland kun je ook eens een kijkje nemen bij Daan en Steef van Plogsack. Zij organiseren dit jaar weer tal van etappes waar jij kunt aansluiten en te helpen bij het schoonmaken van de stranden.

Pick afval op, waar je ook bent

Het principe is simpel, de oorzaak is treurig. Helaas laat men nog overal afval slingeren en dat afval moet dan maar worden opgeruimd door de

Een aantal jaar geleden organiseerde de Plastic Soup Surfer Pick Up 10, een initiatief waarin men werd aangemoedigd om overal waar je kwam 10 dingen van de grond te rapen en in een afvalbak te gooien. Een vervolgstap was om het te registreren om de Plastic Soup Surfer zo inzicht te geven in het afval. Meer data betekent immers dat er meer druk uitgeoefend kan worden op de producenten.

Vakantie: bus, trein of auto en niet het vliegtuig

Ga jij op vakantie (ter plekke kun je ook je steentje bijdragen, lees hieronder verder), kies dan eens voor een bestemming waar je met de auto, trein of bus kunt komen. Bij SurfaWhile hebben we ook een aantal vakanties waar jij met de bus heen kunt.

Hoe kun jij je steentje bijdragen aan een betere wereld: op reis

Veel reizigers zijn zich er niet van bewust dat ze, tijdens hun vakantie, een hoop plastic aanschaffen. Dit zit zowel in producten verwerkt waar het heel ‘obvious’ is, zoals een flesje water of een sandwich in een plastic verpakking. Echter komt dit plastic in nog veel meer producten voor, waar je er minder snel bij stilstaat. Zeker ook microplastics (hele kleine deeltjes) zitten in tal van producten verwerkt, waar het echt kan lonen om je hier eens in te verdiepen.

Zorg voor een waterfles en snacks

Tijdens je vakantie wil je natuurlijk vooral lekker chillen en doen waar je zin in hebt. En daar staan wij ook helemaal achter, want of je nu op surfvakantie bent of een ander type verblijf hebt geboekt; je gaat op vakantie om bij te komen en mooie, nieuwe avonturen te beleven.

Wat echter een van de voornaamste oorzaken van het in stand houden van de plastic productie is, zijn alle aankopen die verpakt zijn in plastic. Denk hierbij aan broodjes, flesjes water, fruit (ja, helaas zit dat ook nog te vaak verpakt in plastic, per stuk) en ga zo nog maar even door.

Onze tip: zorg ervoor dat je een waterfles hebt die je kunt bijvullen. Dit kan op steeds meer plekken en ook de surfkampen waar wij mee samenwerken leveren zo goed als allemaal schoon drinkwater. Als jij ook standaard een paar snacks meeneemt (bijv. het fruit wat een surf camp bij het ontbijt levert), zul je zien dat het (bijna) niet meer nodig is om onnodige producten in supermarkten en convenient stores te kopen.

Zonnebrandcrème – koop niet zomaar de eerste de beste

Zonnebrandcrème is te koop in vele soorten en maten. Je hebt de standaard versies, die vaak iets goedkoper zijn. Echter kun je ook kiezen voor een crème die ocean-friendly is. Want in de meeste standaard merken zitten allerlei producten verwerkt die niet goed zijn voor ons oceaan. Veel mensen zijn zich hier niet van bewust. Dus indien je dit leest, knoop dit goed in je oren.

Onze tip: schaf voor jouw vakantie een zonnebrandcrème aan die Ocean-Friendly is

Neem altijd een zakje mee naar het strand

Uiteraard ga jij op jouw surfvakantie veel naar het strand. Lekker op je handdoek liggen of het water in om een fantastische golf te pakken – kijk je er al naar uit?! Het komt echter altijd voor dat je afval hebt, of het nu van snacks is die je zelf hebt meegenomen of een blikje frisdrank wat je op het strand van iemand koopt. Als jij een zakje of tasje bij je hebt, kun je je eigen afval opruimen, dat van anderen (die hun eigen zakje net vergeten waren) meenemen en zelfs (dan scoor je al helemaal punten) achtergebleven troep van vreemden opruimen.

Onze tip: neem altijd een tas of zak(je) mee als jij naar het strand gaat (dit kan uiteraard ook als je een stadje gaat bezoeken of ergens anders bent.

Wat doet SurfaWhile qua duurzaamheid?

Al jarenlang zien wij het bewustzijn van zowel onze partners als de mensen die via ons surfvakanties boeken, groeien. En dat doet ons heel erg goed. Door de jaren heen hebben wij dan ook al op verschillende manieren van dichtbij mogen meemaken welke super goede en leuke initiatieven er al zijn. Een greep uit de evenementen waar SurfaWhile bij was:

In 2019 waren we bij de Beach Clean-up Tour van Stichting de Noordzee, bij o.a. de laatste etappe. Hier ontmoetten wij Kobus, die met z’n 82 jaar al tal van beach clean-ups had gedaan. Op de dag dat wij er waren, kwam hij als eerste binnen, en dat op die leeftijd! Petje af.

Tevens in 2019 vond ons bezoek aan het HQ van de Surfrider Foundation Europe in Biarritz plaats. Hier ontmoetten we Aines die ons van alles vertelde over wat de Surfrider Foundation doet. We verwachten in de komende maanden hier meer over te kunnen publiceren, zeker ook in samenwerking met het chapter wat in Nederland zit.

Een aantal maanden later waren we in Lissabon, waar ik (Olmo) het genoegen had om Antonio te mogen ontmoeten. Hij runt het lokale chapter van de Surfrider Foundation in Lissabon en vertelde mij onder andere over de forest clean ups die zij organiseerde. Onderzoek had aangetoond dat veel afval wat op het strand en in de zee belandt juist uit de stad en bossen komt. Om daar de clean-up te organiseren heeft een positief effect op het bos en maakt de deelnemers (zowel bedrijven als leerlingen van scholen) bewust van de impact die het afval om ons heen kan hebben, waar dan ook.

Projecten die er voor ons uitspringen

Eerder in dit artikel hebben we al enkele organisaties genoemd, wat we hier nogmaals gaan doen. Wij hebben zelf erg goed contact met de volgende organisaties, die allemaal een directe link hebben met surfen of de oceaan:

Tips voor een duurzame vakantie

Naast het deelnemen aan een beach-clean up én het actief meenemen van (ten minste) je eigen afval zijn er nog tal van dingen die jij zelf kunt doen om tijdens jouw vakantie te compenseren voor de CO2 die onlosmakelijk verbonden is aan jouw reis. Onder het kopje Hoe kun jij je steentje bijdragen aan een betere wereld: op reis hebben wij al enkele voorbeelden gegeven.

Olmo

Co-founder of SurfaWhile, with a passion for travel, surf, cooking, salsa, football and meeting new and interesting people.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exclusief bij SurfaWhile

De SurfaWhile Surf Guide

Bestel het e-book voor € 19,95 of krijg hem gratis bij jouw boeking