Dé surfvakantie-expert Laagste prijs Gratis advies 4.7/ 5 - 148 reviews

Via surfen van werkloos naar Surf&Wine tours

SW Story

Via surfen van werkloos naar Surf&Wine tours


N: 38°42’20.56″ W: -9°23’51.83″

Mário had een goed leven en er leek niets aan de hand. Het moment waarop zijn oude werkgever werd overgenomen door een ander bedrijf gooide zijn leven echter helemaal overhoop. Wij spraken hem over zijn oude werk, de tijd zonder werk en hoe het surfen zijn leven letterlijk op de kop heeft gezet.

Hoe surfen een toekomst biedt

Eerder dit jaar sprak ik António als voorman van het chapter Surfrider Foundation Portugal. Hij vertelde van alles over wat zij doen en ook wat hij zelf allemaal deed in het leven. Over hoe hij vroeger (en nog steeds!) alles wist van surfen en ook dicht betrokken was met deze sport – van zelf surfen, tot lesgeven en het verspreiden van al z’n kennis.

Antonio vertelde mij ook over zijn NGO Surf Social Wave, een organisatie die mensen zonder baan of directe toekomst een handje helpt – aan de hand van surfen uiteraard. Ik vond het een prachtig verhaal, maar het kwartje was nog niet helemaal gevallen. Toen ik weer terug was in Nederland, heb ik António gevraagd of ik nog in contact kon komen met iemand die het traject had doorlopen bij Surf Social Wave. Mário Vidal stond hier zeker voor open en dit werd uiteindelijk een heel inspirerend, vrolijk en bijzonder gesprek.

Lees verder na de foto’s…

António en de deelnemers (Mário op rechts)
Mário tijdens het project

Garanties in het leven – of toch niet?

Vroeger, tijdens de middelbare schooljaren van Mário, zei z’n vader hem altijd: ”zoon, ga nou voor een baas werken later, dan heb je tenminste zekerheid’. Hoewel hij zich hier niet altijd in kon vinden, besloot hij dat toch maar te doen. Een ruim aantal jaren was hij happy met z’n leventje en werkte hij bij een media communciatiebedrijf. Hij had het hier erg naar z’n zin, al was dat maar omdat hij veel voor een magazine werkte wat over wijn ging. Dat dit later een belangrijke rol in z’n leven zou gaan spelen, had hij toen nooit kunnen weten.

Het is nu alweer even geleden dat het bedrijf waar Mário werkte werd overgenomen door een andere speler uit dezelfde markt. Er leek in eerste instantie niets aan de hand, maar al snel bleek dat niet alles meer even correct ging. Er bleken geldproblemen te zijn en het duurde niet lang of Mário kreeg geen maandelijks salaris meer overgemaakt. Na dit even aangekeken te hebben, besloot hij toch eieren voor z’n geld te kiezen en ontstlag te nemen. De zekerheid die z’n vader hem altijd voorhield, bleek dus ook maar relatief te zijn.

Onderdeel van het project was vertrouwen in jezelf kweken

Werkloos, eindeloos veel tijd om te surfen

Mário’s eerste woorden tijdens onze videocall waren: ”I’m very happy to share my testimony about António’s project”. Gedurende het gesprek (wat meer dan een uur duurde) glom hij constant, met een glimlach van oor tot oor. Het enthousiasme spatte ervan af! Dit was zowel bij de gespreksstof over António als over z’n eigen bedrijf Surf&Wine Tours – maar daar zometeen meer over.

Toen hij werkloos was, kwam hij toevallig een advertentie tegen van António’s NGO Surf Social Wave. Deze organisatie richt zich op mensen zonder werk of die op een andere manier afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Het aanmelden bij dit programma bleek voor Mário een lifechanger te zijn. Aan de hand van António’s methodes bracht Mário structuur aan in z’n leven en zette hij een plan om tot een echte business.

Lees verder na de foto’s…

Mário tijdens het project
Surf Social Wave

De kracht van een leider

Mário heeft niets dan lof over voor António. Ik vroeg hem wat hem het meeste bij is gebleven van dit project (wat hij in maart 2019 deed): ”De drive die António heeft is echt onwerkelijk. Hij deed er alles aan zodat wij een verandering in onze levens konden aanbrengen. We hebben gelachen, stilgestaan bij het leven en uiteraard veel gesurft. ”

Op het moment dat Mário zonder baan kwam te zitten, meldde hij zich aan voor een uitkering. Net zoals in Nederland verplicht dat je ook tot het doen van sollicitaties en het volgen van trainingen. Aan deze trainingen had hij echter niets en hoewel dezelfde trainingen bij António niet eens heel anders waren, was het de drive en het doorzettingsvermogen bij Surf Social Wave die oneindig veel impact had op de deelnemers.

Een verrassingstrip naar Biarritz tegen het einde van het traject

”We kregen presentaties van mensen die in onze schoenen hadden gestaan en nu een mooi bedrijf hadden opgezet. We leerden van hun fouten (want ook zij hadden diep in het dal gezeten – ook op de momenten dat het beter leek te gaan) en kregen een hoop tips mee. Ook ontvingen we heel veel relevante informatie over het ondernemen, hoe het opzetten van een bedrijf werkt en waar je met name aan moet denken” , ging Mário vrolijk verder. ”De real case studies, daar hadden we zoveel aan”.

De kracht van het surfen

En António bracht de deelnemers ook in aanraking met zijn grote passie surfen. Vanaf les 1 was Mário (net zoals vele andere deelnemers) direct verkocht. Hoewel hij vlakbij het strand woonde, had hij nog nooit gesurft. Voor zo’n 3 maanden kreeg de groep wekelijks een aantal uur surfles, van António en z’n team. En zij lieten ons (zonder dat te vermelden) direct zien wat de kracht is van ‘service met aandacht’. De inspanning die zij leverden met alleen al de surflessen heeft Mário heel erg geïnspireerd.

Mário’s eerste surfles bij Surf Social Wave

Surfen was bijna gelijk een nieuwe passie van Mário, naast wijn het tweede in z’n leven waar hij écht voor wilde gaan. Want tijdens het werken voor het media communicatie bureau had hij veel met wijn te maken. Met collega’s oefende ze hoe je blind een wijn kunt leren herkennen (de streek waar het vandaan komt, de type druif, de soort etc.). En zo ontstond Mário’s idee voor Surf&Wine Tours, waar hij (met name toeristen) introduceert met deze 2 prachtige producten die voor Portugal erg belangrijk zijn.

Mário presenteert z’n idee aan de andere deelnemers

En de aandacht die António in de deelnemers van z’n programma stopte, dat is precies de aandacht waarmee Mário mensen meeneemt langs de beste wijngaarden en naar de leukste boutique hotelletjes. Voor 5 nachten zul je telkens ergens anders slapen, de beste lunches genieten met surfles bij alleen de beste surfscholeen van Portugal.

Dank je wel voor het delen van jouw bijzondere en inspirerende verhaal Mário!

Nog een surffoto van Mário

Foto credit: Surf Social Wave

Olmo

Co-founder of SurfaWhile, with a passion for travel, surf, cooking, salsa, football and meeting new and interesting people.

Exclusief bij SurfaWhile

De SurfaWhile Surf Guide

Bestel het e-book voor € 19,95 of krijg hem gratis bij jouw boeking

Gerelateerde artikelen