Dé surfvakantie-expert Laagste prijs Gratis advies 4.7/ 5 - 148 reviews

Wat Bepaalt de Surf Condities

SurfaWhile Academy Alle landen

Wat Bepaalt de Surf Condities


N 52° 22′ 12.778″  E 4° 53′ 42.605″ 

De eerste reden om op surfvakantie te gaan is natuurlijk om te surfen. Naast je eigen motivatie, heeft de natuur de grootste invloed op de tijd die jij in het water zal besteden. Je kan je surf bestemming selecteren op de beste natuurlijke condities. Maar onthoud dat het weer erg bepalend is. Dit is helaas niet altijd te voorspellen, daarom geven wij je hier wat meer informatie over de factoren die bepalen of je kan surfen. Daarnaast geven we je ook nog wat tips mee om er voor te zorgen dat jij goed voorbereid op het stand staat.

Deze informatie is ook te vinden in de SurfaWhile Surf Guide – naast nog véél meer info over surfen. Te koop via Bol.com (€ 19,95) of gratis bij jouw boeking van een surfvakantie of surf- en taalreis.

Wat bepaalt de surf condities

Er zijn 3 factoren die bepalen of het mogelijk is om te surfen. Deze zijn het weer, de wind en de golf zelf. Het weer spreekt voor zich, niemand heeft heel veel zin om tijdens een regenbui in het water te liggen. Ook tijdens een onweersbui is het belangrijk dat je niet in het water bent. Daarnaast hebben we de golven zelf. Hoe deze aan land komen wordt bepaald door de wind en zeestromingen. Een storm honderden kilometers op zee kan de golven aan land een stuk krachtiger maken. Hierdoor kan surfspot met rustige en veilige golven omslaan tot een spot met hoge, krachtige en soms zelfs gevaarlijke golven. Het kan dus zijn dat het weer lokaal erg goed is, maar dat het niet mogelijk is om te surfen door een storm op zee. Ook de getijden en de lokale wind hebben invloed op de uiteindelijke surf omstandigheden. Al deze factoren zijn wel gemakkelijk te controleren, maar daarover later meer.

 

Hoe ontstaan de golven

Golven ontstaan vanuit wind. Deze blaast kleine rimpels op het water. Naarmate deze rimpels groter worden, krijgt de wind er meer grip op. Hierdoor worden de golven steeds groter zolang de wind gunstig blijft. Als de golven dichter bij de kust komen wordt het water ondieper. Hierdoor wordt het water naar boven gewerkt waardoor de golf in hoogte toeneemt. Onder water wordt de golf afgeremd door de zeebodem, terwijl de golf aan het wateroppervlak niet wordt afgeremd. Dit zorgt er voor dat de golf breekt, en als surfer is dit wat je wilt! Overige factoren die bepalen hoe de golf aan land komt zijn de zeebodem en de lokale wind. Lees ons artikel over de rol van wind bij het ontstaan van golven voor meer informatie hierover.

Kracht van de golf

Naast de rol van de wind in het ontstaan van de golven, heeft wind ook grote invloed op de kracht van de golven. Over het algemeen kan je zeggen dat hoe krachtiger en langduriger de wind is, hoe hoger en krachtiger de golf zal worden. Daarnaast speelt de temperatuur ook een rol. Wanneer de temperatuur van de lucht kouder is dan die van de oceaan, groeien de golven sneller dan wanneer de lucht warmer is dan de oceaan. Een goed voorbeeld hiervan zijn orkanen of tropische stormen waarbij de lucht veel kouder is dan normaal. Neem hierbij ook nog eens de wind van zo’n soort storm en de golven zullen sneller en langer groeien. Daarnaast wordt de kracht van de golf ook deels bepaald door de zeebodem. Als de waterdiepte snel afneemt naarmate je dichter bij de kust komt, kan het water nergens heen behalve omhoog. Op locaties waar dit het geval is zie je vaak een erg krachtige golf.

Surf condities monitoren

Alle invloeden die de surf condities bepalen worden goed bijgehouden en gebruikt om te voorspellen hoe de golven aan land komen. Via boeien op zee en satellieten wordt het weer en water goed in de gaten gehouden. Waarmee later voorspellingen worden gedaan over de surf condities.  Deze informatie is ook voor jou beschikbaar en is gemakkelijk in te zien via verschillende apps en websites. Hierop worden dagelijks updates gegeven in de vorm van surf reports.  Door middel van deze reports is het mogelijk om per dag te kijken hoe de golven zijn op jou favoriete surf spot. Ben je hier niet bekend mee, check dan dit artikel over surf reports.

De volgende websites worden veel gebruikt om de surf condities te controleren:

Thomas Oosterhof

Via mijn studie Tourism Management ben ik terecht gekomen bij SurfaWhile. Waar ik elke dag meer leer over het surfen, en het verkopen van surfreizen. Door het schrijven van artikelen over surfvakanties, ervaringen en prachtige surfbestemmingen zorg ik er voor dat jij goed voorbereid op surfvakantie gaat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exclusief bij SurfaWhile

De SurfaWhile Surf Guide

Bestel het e-book voor € 19,95 of krijg hem gratis bij jouw boeking

Gerelateerde artikelen

SurfaWhile Surf Guide
SurfaWhile Academy Alle landen
De SurfaWhile Surf Guide is vernieuwd
SurfaWhile Academy Alle landen
Regels voor bij het golfsurfen