Dé surfvakantie-expert Laagste prijs Gratis advies 4.7/ 5 - 148 reviews

Dát ene surf house in Caparica

SW Meets Portugal

Dát ene surf house in Caparica


N 38° 38′ 40.49″  W -9° 14′ 8.02″

Surfen in Portugal

De afgelopen week (najaar 2019) verbleef ik, Olmo van SurfaWhile, bij Gota d’Agua Surf House in Caparica, Portugal. Hoewel we hen goed kennen, was het erg goed om een tijd in deze accommodatie te verblijven, om zo een nog beter beeld te krijgen van hoe zo’n weekje er nou precies uit ziet. De grote lijnen waren duidelijk, maar om de ervaring echt te beleven, moet je er wel een week gezeten hebben. En keer op keer werd ik verrast en zag ik dingen die ik maar op weinig andere plekken in de surfwereld tegen ben gekomen.

4.9 / 5 – 177 reviews Surfcamp Vibe

Gota d’Agua Caparica

Regio Lissabon
Gem. 21 – 32 jaar oud. (Min. 18)
Alle surfniveau’s, incl. beginners
Apr – Okt
Vanaf € 129,- per persoon, incl. maaltijden

Het is natuurlijk oktober, dus het is geen hoogseizoen meer. Als het surf huis helemaal vol zit, is het programma iets georganiseerder. Echter blijkt het ook dan nog zo te zijn dat de ‘4 jongens van Gota d’Agua’ – Gonçalo, Pedro, Miguel en Ricardo – te allen tijde voor je klaar staan. En precies dít is wat iedereen, inclusief mijzelf, het meeste bij blijft. Een aantal keer kwam dit erg duidelijk naar voren en werd gelijk duidelijk hoeveel zij toevoegen aan jouw verblijf. Het mooiste is dat bij deze jongens commercie maar een zeer minimale prioriteit heeft, waardoor ze echt hun ziel en zaligheid in de ervaring van de gasten te stoppen – en daar ook intens van genieten.

Leuke activiteiten

Een aantal keer per week wordt de groep uitnodigt om samen zonsondergang te gaan bekijken. Met 1 of 2 busjes rijden we dan de heuvel op om vanaf de rotsen – met een prachtig uitzicht over Caparica, en Lissabon in de verte – de zon in de zee te zien zakken. Afgelopen week wilde Gonçalo ons nog iets laten zien. We reden weer 10 minuten verder, waar we uitkwamen bij een oude legerbasis. Deze was voorzien van de mooiste graffiti (normaal ben ik daar geen fan van, maar hier gaf het echt een extra ‘touch’ aan het uitzicht).  Dit zijn hele simpele dingen, maar de gast krijgt het idee dat er alles aan gedaan wordt om hem/haar de best mogelijke ervaring te bieden. Na dit bezoek zijn we naar een restaurant gereden, waar we met z’n allen hebben gegeten. Uiteraard worden de restaurants uitgekozen in overleg met de gasten en iedereen heeft hier ook echt z’n zegje in.

Chill & cliff-views Caparica

Spectaculaire golven in Nazaré

Op zo’n 2 uur rijden van Caparica (naar het noorden) ligt de surfspot Nazaré. Dit strand is wereldwijd bekend omdat hier de hoogste golven ter wereld gesurft worden (record is 24 meter hoog). In de herfst en winter kan het zijn dat de golven erg hoog zijn en ook als je niet gaat surfen is het zeer indrukwekkend om mee te maken. Vorige week zondag werd dan ook besloten om, á la minute, die kant op te gaan. De meeste gasten zouden immers (waarschijnlijk) maar 1x in de buurt van Nazaré zijn tijdens de ‘powerwaves’ dus was dit een mooie aangelegenheid om hen die trip aan te bieden. Tegen een kleine vergoeding reden we met 2 busjes die kant op, om een uurtje of 2 de golven te aanschouwen en het surfmuseum te bezoeken. Dat dit zo maar even gedaan wordt klinkt voor sommige wellicht vanzelfsprekend, maar dat is het niet. En voor de gast zal dit een dag zijn die hem/haar lang bij zal blijven. Op de terugweg rijden we langs Obidos, een prachtig plaatsje wat bijna in z’n geheel omringt is door een stadsmuur. Ook dit had niet gehoeven, maar puur om de ervaring nog unieker te maken gaan we ook hier langs. We lunchen in een typisch Portugees restaurant, waarna we het kasteel van Obidos bezoeken. Uiteindelijk zit iedereen tegen het eind van de middag – zeer voldaan – weer in het busje terug richting Caparica.

World Surf League in Peniche

Iets vergelijkbaars werd afgelopen donderdag georganiseerd. Eens per jaar vindt de World Surf League (het WK van het surfen) plaats in Peniche, 1.5 uur ten noorden van Caparica. Ook dit is een once-in-a-lifetime ervaring voor de meeste dus ook dit is iets wat we mee moeten maken. Een dag van tevoren wordt gevraagd wie het leuk lijkt om mee te gaan en zo reden we weer met 2 busjes richting Peniche om daar de machtige golven van het strand Supertubos te aanschouwen, met de beste surfers ter wereld.

Ik vind het bijzonder om te zien hoe deze 4 jongens echt alles geven om de gast de best mogelijke ervaring te bieden. Dit komt terug op zowel een duidelijke manier (de trips, de zonsondergang, bezoek aan restaurants) als op een minder zichtbare manier maar om dat te ervaren zou je zelf langs moeten komen. Ik weet zeker dat ik zelf in ieder geval nog eens terugkom.

Meer informatie: Gota d’Agua Surf House in Caparica

Olmo

Co-founder of SurfaWhile, with a passion for travel, surf, cooking, salsa, football and meeting new and interesting people.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exclusief bij SurfaWhile

De SurfaWhile Surf Guide

Bestel het e-book voor € 19,95 of krijg hem gratis bij jouw boeking