Meest complete aanbod surfvakanties Geen boekingskosten Gratis advies 4.7 /5
- 110 reviews

Wat maakt vrijwilligerswerk zo waardevol?

SW Story Alle landen

Wat maakt vrijwilligerswerk zo waardevol?


Vrijwilligerswerk in het buitenland

Bij vrijwilligerswerk wordt er nog té vaak gedacht aan grote hulporganisaties die grote projecten opzetten in derdewereldlanden. Waar deze projecten natuurlijk erg goed zijn (over het algemeen), heerst er regelmatig het beeld dat het voor mensen die dat willen erg ingewikkeld is om een steentje bij te dragen. Zeker als je ‘maar’ een paar weken de tijd hebt om te helpen, zul je bij een groot project lastig aan de slag kunnen. Echter zijn er ook tal van kleinere projecten, waar iedereen zich voor kan aanmelden (meestal zijn er lichte vereisten). Een project wat wij bijvoorbeeld aanbieden combineert het werken met kinderen uit arme wijken met surfen. In dit kleinschalige project heb je de kans om een verschil te maken, je geeft zo’n kind een enorme kans. Hij/zij kan zich even helemaal vrij voelen, plezier maken en alle ‘narigheid’ vergeten.

Wat maakt een vrijwilligersproject nou zo waardevol

De ervaring die veel vrijwilligersprojecten bieden is onbetaalbaar. Op het eerste oog wordt het vaak gezien als ‘werk’, waarbij de vraag speelt: waarom zou ik daar voor betalen? Het is echter de ervaring die onvergetelijk is, jou persoonlijk erg veel biedt en je waarschijnlijk een hoop internationale vrienden – vaak voor het leven – oplevert. Zo leer je bijvoorbeeld over een totaal nieuwe cultuur, met andere gewoontes, een andere taal en een andere manier van leven. Je gaat om met kinderen die uit een compleet verschillend milieu komen als jijzelf, een ervaring die je ook niet moet onderschatten. Deelname aan een dergelijk project verruimt jouw kennis over cultuur, andere mensen, de wereld en het feit dat er mensen zijn van wie het leven kwalitatief een stuk minder is dan het jouwe maar dat absoluut niet als belemmering zien om gelukkig te zijn. In de Westerse wereld wordt dat nog altijd heel erg onderschat en het is dan ook een goede zaak om daar eens mee in aanraking te komen. Waar je zelf bijdraagt aan het geluk van een ander (korte termijn) en hopelijk het ontwikkelen van een passie: surfen (lange termijn), zul je zelf een ervaring meemaken die je de rest van je leven bij je zult dragen. En dat is onbetaalbaar.

Vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika

Vrijwilligerswerk kun je natuurlijk op een hele hoop plekken op de wereld doen en Zuid Afrika is terug te vinden in de landen die – wat ons betreft – het meest geschikt zijn om dit te doen. De mogelijkheden zijn eindeloos en divers, waarbij je kunt denken aan: Engels verbeteren, backpacken (de Garden Route bijv. is een geweldig gebied daarvoor), een nieuwe cultuur ontdekken, een internationale omgeving, lekker weer – altijd meegenomen! – en nog veel meer. In dit artikel vertellen we je meer over een aantal leuke opties, wat je kunt combineren met zowel het vrijwilligerswerkproject in Mossel Bay als het project in Jeffreys Bay.

Vrijwilligerswerk en surfen

In zowel Jeffreys Bay als Mossel Bay hebben wij fantastische vrijwilligersprojecten. In Jeffreys Bay, dé surfhoofdstad van Zuid Afrika, kun je meehelpen bij een project wat jonge kinderen uit de buurt helpt om plezier te hebben, van alles te leren en – nogmaals – plezier te hebben.  In Mossel Bay kun je meedoen aan een project waar je ook met lokale kids werkt – vaak iets ouder dan bij het andere project – die een moeilijke thuissituatie hebben. Ze zijn woonachtig in een van de sloppenwijken rondom Mossel Bay en hebben thuis weinig tot niets. Dit prachtige project gebruikt surfen als middel om deze kinderen plezier te laten maken, een hoop nieuwe dingen te leren en ze wellicht zelfs aan een nieuwe passie te helpen. Om aan dit project mee te doen is het niet noodzakelijk dat je zelf al kunt surfen (het is uiteraard wel meegenomen), ter plekke kun je namelijk ook surf les krijgen.  

Olmo

Co-founder of SurfaWhile, with a passion for travel, surf, cooking, salsa, football and meeting new and interesting people.

Ontvang inspiratie in jouw mailbox!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *