De verschillende typen surfboards

Waar een aantal decennia geleden nog wereldwijd werd gesurft op lange houten “surfboards” heeft de nog immer groeiende populariteit van de surfsport ertoe geleid dat er flink is geïnnoveerd in de surfwereld. Dit heeft ervoor gezorgd dat er een grote variëteit is ontstaan met betrekking tot de surfboards die je in het water zult tegenkomen. De verschillende typen surfboards zijn geschikt voor verschillende situaties voor surfers op verschillende niveau’s. Om jou hier een beetje wegwijs in te maken, heb ik in dit artikel de belangrijkste verschillen uitgelegd waarmee de bekendste typen surfboards worden onderscheiden. Enjoy!

Deze informatie is ook te vinden in de SurfaWhile Surf Guide – naast nog véél meer info over surfen. Te koop via Bol.com (€ 19,95) of gratis bij jouw boeking van een surfvakantie of surf- en taalreis.

Longboard

Een longboard is – zoals je waarschijnlijk zult verwachten – lang. De lengte van longboards varieert tussen 8 foot (2,44 meter) en 12 foot (3,66 meter). De longboards zijn de founding fathers van alle surfboards; de overige surfboards in deze lijst zijn allemaal geëvolueerd vanuit deze klassieker. Het volume van een longboard zorgt ervoor dat je gemakkelijk in een golf peddelt en dat je eenvoudig op kleine golven kunt surfen. Gevorderde longboarders staan bekend om hun sierlijke en relaxte surfstijl. Het grote drijfvermogen van een longboard zorgt ervoor dat je bijzondere tricks kunt uitvoeren als het “cross-steppen” naar de voorkant van het board.

Shortboard 

Een shortboard is ontstaan voor high performance surfing. De lengte van een surfboard shortboard ligt grofweg tussen de 5 foot (1,52 meter) en 7 foot (2,13 meter). Ten opzichte van een longboard biedt een shortboard meer snelheid en is het gemakkelijker om mee te manoeuvreren. Vanwege het beduidend mindere volume van een shortboard is het minder stabiel en daarmee niet geschikt voor beginnende surfers. Shortboards worden dan ook gebruikt tijdens de meest prestigieuze wedstrijden wereldwijd waar de beste surfers acrobatische tricks uitvoeren op de ‘s werelds beste golven.

Fish

Zoals de naam al suggereert, heeft de tail van dit type board de vorm van een vissenstaart. De lengte van een fish ligt meestal tussen de 5 foot (1,52 meter) en de 6 foot (1,83 meter). In tegenstelling tot een shortboard is een fish breder, waardoor het meer drijfvermogen heeft. Dit zorgt ervoor dat een fish zeer geschikt is om op relatief kleine golven toch goed uit de voeten te kunnen. Ook is een fish hierdoor geschikt voor surfers die de transitie maken naar een shortboard.

Gun

De gun is ontwikkeld voor de adrenaline junkies uit de surfwereld. Een gun is tussen de 7 foot (2,13 meter) en de 12 foot (3,66 meter) en is gebouwd om te surfen op de grootste golven ter wereld. Een gun heeft ongeveer dezelfde vorm als een shortboard, maar is beduidend langer en dikker, waarmee er meer stabiliteit wordt gecreëerd. De lengte van een gun zorgt ervoor dat er nauwelijks mee gedraaid kan worden, hij dient echt puur om golven van boven de 3 meter hoog te surfen. Zoals je waarschijnlijk wel verwacht, is het wereld record hoogste golf surfen -bijna 24(!) meter- op een gun gesurft door de legendarische Garrett McNamara in Nazaré, Portugal.

Funboard

Wanneer de golven niet helemaal geschikt zijn voor je shortboard, is een funboard het board waarmee je in het water gaat. De lengte van het board ligt over het algemeen tussen de 6 foot (1,83 meter) en de 8 foot (2,44 meter). Ten opzichte van een shortboard heeft dit board meer volume en daarmee meer stabiliteit, waardoor het geschikt is voor lagere golven terwijl het toch wat van de manoeuvreerbaarheid van een shortboard behoudt.

Soft top (softie/foamie)

Wanneer je begint met je surfcarriere zal je met enige regelmaat van je board vallen. Zo kan het gebeuren dat je surfboard omhoogschiet en naar beneden valt, bovenop jou of een mede-surfer. Om dit te voorkomen, is er een nieuw soort board ontwikkeld met een zachte bovenkant. Een softie heeft daarnaast veel drijfvermogen en is daarmee bij uitstek het board waarmee beginnende surfers voor het eerst met de surfsport kennismaken. Je hebt soft top boards in vrijwel alle soorten en maten. Wanneer je je comfortabel voelt op een soft top, en meer tijd doorbrengt op je board, kun je de overstap maken naar een meer intermediate board als een fish of funboard.


Over de auteur

Hans

Geschreven door Hans - Mijn naam is Hans en mijn passies voor reizen, outdoors en ondernemen hebben geleid tot de oprichting van SurfaWhile. Dankzij mijn jarenlange ervaring in de reisbranche heb ik een zeer brede kennis over de surfreis-wereld.

Zij gingen jou voor

Hans' afbeelding

Isabel

Dreamsea Surf Camp Moliets

"Dankzij de hulp van SurfaWhile de beste reis gemaakt die ik mij kon wensen. Het was mijn eerste solo trip en door onnodige angst voor het onbekende had ik deze trip bijna aan mij voorbij laten gaan. Dankzij de snelle reacties en hulp bij het uitkiezen van het (voor mij) juiste kamp kwam ik terecht bij dreamsea surfcamp in Moliets, dit is een perfecte match gebleken. Ik heb zo ontzettend genoten en ik kan nu al niet wachten om terug te keren, ik ben een familie en talloze waardevolle herinneringen rijker. Nogmaals mijn dank, ik had dit voor geen goud willen missen.. 💛"

Hans' afbeelding

Ian

Surf Cascais

"Een geweldige surfvakantie gehad in Cascais! Fantastische lesgevers in een prachtig verzorgde surfvilla. Aanrader! Opgelet: je kan wel terugkomen met een surfverslaving :-) "

Hans' afbeelding

Bente

Dreamsea Surf Camp Moliets

"Geweldige surftrip met leuke instructeurs, gekke feestjes en de vrijheid om ook te doen wat je wilt! 10/10 zou het aanbevelen!"