Surfvakanties Costa Rica

SurfaWhile is een boekingsplatform voor unieke en bijzondere surfvakanties. Deze surfvakanties zijn met zorg samengesteld, en garanderen jou een surfvakantie die je nooit zult vergeten.

  • Dé SurfaWhile Surf Guide gratis in je mailbox
  • € 25,- p.p. korting in de SurfaWhile Webshop
  • Travel Guide met insider tips van jouw bestemming
  • Gratis advies van onze surf & travel experts
3 surfvakanties voldoen aan jouw criteria.

Meer over Surfvakanties in Costa Rica

Een aantal surfspots aan de westkust van Costa Rica biedt golven van absolute wereldklasse, maar wanneer de omstandigheden juist zijn, kun je ook aan de oostkust prima terecht voor een surfsessie. Aan beide kusten is het heerlijk warm en de zeewatertemperatuur is zo aangenaam dat een wetsuit nauwelijks nodig is.

Wie tegenwoordig in bekende surfplaatsen als Tamarindo en Santa Teresa komt, kan nauwelijks voorstellen dat in de jaren ’60 en ’70 nog bijna niemand in het water lag. Surfers uit de VS kwamen in de jaren ’70 en ’80 mondjesmaat voor een surfvakantie naar Costa Rica op zoek naar uitstekende golven met lege line-ups. Het surftoerisme kreeg een stevige impuls door de ‘ontdekking’ van onder andere Tamarindo en Witches’ Rock in de film Endless Summer II. Tegenwoordig heeft één van de sterren van die film nog altijd een goed surfkamp in Tamarindo: het Witches Rock Surf Camp. In de loop der jaren is Costa Rica uitgegroeid tot één van de populairste landen voor surfvakanties. Tamarindo is nog steeds de belangrijkste surfbestemming van Costa Rica, maar uiteraard zijn er, vooral aan de westkust, meerdere surfspots te vinden welke geschikt zijn voor alle niveaus.

De ‘Pura Vida’ levensstijl van Costa Rica sluit naadloos aan bij de relaxte surfcultuur. Lokale surfers en internationale bezoekers mengen zich harmonieus in de line-up, waar vriendschappen snel worden gesloten. Met talloze surfscholen en resorts verspreid langs de kust, krijgen surfers van alle niveaus de kans om onder professionele begeleiding de golven te trotseren.

De beste surfspots van Costa Rica

Surfen in Tamarindo

Gedreven door het succes van de film ‘Endless Summer II’, is Tamarindo waarschijnlijk de bekendste surfbestemming van Costa Rica. Het oorspronkelijke vissersdorp bevindt zich op zo’n anderhalf uur rijden ten zuiden van Liberia. Hoewel het beschouwd kan worden als toeristisch dorp voelt het nog redelijk wild aan en is er van hoogbouw beslist geen sprake. Tamarindo biedt een interessante mix tussen de lokale ‘tico cultuur’ met moderne invloeden, welke vanwege het toerisme zijn overgewaaid vanuit voornamelijk de Verenigde Staten. Tamarindo is dan ook de ideale locatie wanneer je op zoek bent naar een leuke mix van surfen, natuur en goede (uitgaans)faciliteiten.

Er zijn verschillende goede surfspots te vinden in en rondom Tamarindo. Playa Grande biedt de meest consistente golven van het gebied. Hierdoor kan het erg druk worden in het water. Andere goede surfspots in Tamarindo zijn Playa Langosta, Avellanas en Playa Negra. Om de beroemde, afgelegen surfspots ten noorden van Tamarindo te bereiken is aan te raden om dit met een surftour te regelen bij een lokale surfshop. Tamarindo is ook een hele goede plek om Spaans te leren.

Surfen in Santa Teresa

Wat eens begon als een klein vissersdorp, is in de loop der jaren uitgegroeid tot een ontspannen, jaarlijkse surfbestemmingsbestemming. Bestaande uit Playa Carmen, Santa Teresa en Mal Pais, biedt deze bestemming golven voor elk type surfer. Beginnende surfers kunnen uitstekend uit de voeten bij Playa Carmen voor een prachtig strand met een zandbank dat de golven relatief laag houdt. Op een paar minuten lopen vind je er een fantastisch surf resort, met heerlijk zwembad en een echte surf-vibe. Meer ervaren surfers kunnen uitstekend uit de voeten bij Santa Teresa, waar point breaks stevige barrels veroorzaken. Na het surfen trekken alle surfers naar de Nativo Sports Bar voor een heerlijk verfrissende Margarita. Kortom: witte stranden, surfspots op ieder niveau, veel surfscholen en surfcamps en één van de mooiste zonsondergangen die Costa Rica te bieden heeft. Santa Teresa moet dus op jouw lijstje staan!

Surfen in Nosara

Nosara is een waar surfparadijs. Een prachtige natuur, mooie stranden en zeer goede faciliteiten maken deze bestemming een geweldige uitvalsbasis voor je surfvakantie in Costa Rica. Ook is Nosara binnen de yogawereld erg bekend wegens de vele yoga-instituten en retreats. Het plaatsje bestaat eigenlijk uit verschillende, vrij afgelegen dorpen die naar de buitenwereld als Nosara worden aangeduid. Vervoer is hier dan ook belangrijker dan in de andere dorpen.

De twee belangrijkste surfspots in Santa Nosara zijn Playa Guinoes en Playa Pelada. In Playa Guinoes vind je het gehele jaar zeer goede, consistente surfcondities. Deze surfspot is tevens geschikt voor surfers van ieder niveau. Playa Pelada daarentegen biedt een hele andere surfervaring. Het surfen op Playa Pelada is mogelijk tussen november en mei, omdat er wind uit het westen of noorden nodig is om de golven te laten breken.

Surfen in Puerto Viejo

Het enige dorp aan de oostkust van Costa Rica in dit lijstje is Puerto Viejo. Kampvuren op het strand, rastacultuur en de Panamese eilanden Bocas del Toro om de hoek maken Puerto Viejo een geweldige vakantiebestemming. De Caribische kust van Costa Rica heeft een eigen cultuur en ook het klimaat is anders dan het klimaat aan de westkust van Costa Rica. Het beste weer vind je hier in september.

Aan de Caribische kust is het surfseizoen beduidend korter dan aan de westkust van Costa Rica. Het surfseizoen aan de Caribische kust loopt grofweg van oktober tot april. De golven zijn een stuk minder consistent aan deze kust, maar gedreven door stormen kunnen golven zeer hoog worden tijdens het surfseizoen. Surfen aan de Caribische kust is zodoende meer geschikt voor ervaren surfers.

Surfen in Avellanas

Avellanas staat in de surfscene bekend als “Little Hawaii” en is één van de best bewaarde geheimen van Costa Rica; deze surfplek is alleen geschikt voor deskundige surfers. Met offshore golven die tot achttien meter hoog kunnen worden, is deze bestemming niet geschikt de beginnende surfers. Ten zuiden van Little Hawaii vind je El Parqueo, waar de surf lang en smooth loopt en daarmee uitermate geschikt is voor beginnende surfers en longboarders. Belangrijk om op te merken is dat Avellanas niet bereikbaar is met het openbaar vervoer. Verwacht daarnaast ook niet om in een fancy hotel te verblijven. Je kunt verblijven in een aantal cabanas, laid-back hotels en surf retreats. Vergeet niet langs te gaan bij Lola; een beroemde strandbar.

Surfen in Dominical

Vanwege de zeer consistente golven is Playa Dominical een zeer populaire surfbestemming in Costa Rica. Het stadje Dominical is relatief klein, maar heeft voor strandliefhebbers veel te bieden vanwege de vele stranden die zich rondom Dominical bevinden. Let wel op: er kunnen vrij sterke stromingen ontstaan voor de kust van Dominical.

De bekendste surfspot van Dominical is Playa Dominicalito. Deze spot bevindt zich ten zuiden van Dominical en is een goede spot voor beginnende surfers en zwemmers. Hier kun je tevens genieten van een prachtig uitzicht op een plek waar je de golven van de oceaan op de rotsige kust kunt zien slaan en kun je het gehele jaar genieten van een prachtige zonsondergang.

Wanneer surfen in Costa Rica

Het hele jaar door kan er uitstekend gesurft worden aan de westkust van Costa Rica. In het droge seizoen (de Nederlandse winter) zal het toegankelijker zijn voor beginners en is er minder regenval. De meer gevorderde surfers moeten zich echter niet laten tegenhouden door het natte seizoen: ook dan schijnt de zon regelmatig. Voor beginners raden we in Costa Rica november tot en met eind maart aan. Tijdens deze periode ben je verzekerd van prachtig weer en goede, consistente golven die niet te hoog worden. Kortom: perfecte omstandigheden om je surfskills flink te verbeteren.

Het surfseizoen aan de Caribische kust loopt grofweg van oktober tot april. Tijden van bijna geen golven worden afgewisseld door hoge golven die worden voortgedreven door stormen. Surfen aan de Caribische kust is zodoende vooral geschikt voor ervaren surfers.

Costa Rica heeft zich ingezet voor milieubewust toerisme en duurzaamheid. Veel surfresorts en accommodaties zijn toegewijd aan het behoud van de prachtige natuurlijke omgeving. Door te kiezen voor eco-vriendelijke opties, draag je bij aan het behoud van het mariene ecosysteem en de betrokkenheid bij lokale gemeenschappen.

Of je nu een surfer bent die net begint of een doorgewinterde pro, Costa Rica biedt een surfervaring die je voor altijd zult koesteren. Met zijn diversiteit aan golven, schitterende omgeving en gastvrije sfeer, is Costa Rica een droombestemming voor elke surfliefhebber.