Boek veilig & vertouwd Geen boekingskosten Gratis advies 4.7 /5
- 112 reviews

Surfen in Spanje

Surfvakanties Spanje

Op deze pagina vind je de beste surfvakanties van Spanje. Gebruik de filters hieronder om de surfvakantie in Spanje te vinden die echt bij jou past.
Het fantastische klimaat, de heerlijke keuken en de prachtige stranden met uitstekende surfcondities zorgen ervoor dat Spanje een fantastische keuze is voor jouw surfvakantie. De surfspots in met name Baskenland en Cantabrië bieden bovendien uitstekende condities voor beginnende surfers. Heb jij interesse in een surfvakantie in Spanje? Gebruik dan de filters hieronder om de surfvakantie te vinden die het best aansluit bij jouw wensen en behoeften. Let's go SurfaWhile!

surfvakantie(s) voldoen aan jouw zoekopdracht. Reset filter.

Cashback garantie
Regio Zarautz, Spanje 4.7 / 5 - 350 reviews

Surf Camp Noord Spanje

Surfen en feestjes
Gem. 19 - 25 jaar oud. (Min. 18)
Beginners & intermediate
Jun - Sep (8 of 15 dagen, vaste groep)
Busvervoer beschikbaar
O.b.v. 7 nachten, boek extra's
SurfaWhile garantie
Regio Canarische Eilanden , Spanje 4.8 / 5 - 109 reviews

Red Star Surf and Yoga Camp

Surf & Kite Camp
Gem. 25 - 35 jaar oud. (Min. 18)
Alle surfniveau's, incl. beginners
Gehele jaar open (Boek 7 of 14 nachten)
Bereikbaar met het openbaar vervoer
O.b.v. 7 nachten, incl. surfles
SurfaWhile garantie
Regio Santander, Spanje 4.5 / 5 - 495 reviews

Escuela Cantabra de Surf

Nº1 Surf School van Spanje
Gem. 25 - 40 jaar oud. (Min. 18)
Alle surfniveau's, incl. beginners
Gehele jaar open (Boek vanaf 4 nachten)
Bereikbaar met het openbaar vervoer
O.b.v. 2 nachten, incl. surfles
SurfaWhile garantie
Regio Santander, Spanje 4.4 / 5 - 60 reviews

Busreis Surfen in Cantabrië

Glamping Surf Ervaring
Gem. 21 - 29 jaar oud. (Min. 18)
Beginners & intermediate
Jun - Sep (Boek 8 of 15 dagen)
Busvervoer beschikbaar
O.b.v. 7 nachten, incl. maaltijden
SurfaWhile garantie
Regio Santander, Spanje 4.4 / 5 - 60 reviews

Family Friendly Glamping Spanje

Prachtig Glamping Concept
Gem. 18 - 45 jaar oud. (Min. 8)
Beginners & intermediate
Jun - Aug (Boek vanaf 3 nachten)
Gratis parkeergelegenheid
O.b.v. 7 nachten, incl. maaltijden
SurfaWhile garantie
Regio Santander, Spanje 4.4 / 5 - 60 reviews

Dreamsea Glamping Cantabrië

Surfen & Glamping
Gem. 23 - 34 jaar oud. (Min. 18)
Beginners & intermediate
Jun - Aug (Boek vanaf 3 nachten)
Airport pick-up beschikbaar
O.b.v. 7 nachten, incl. maaltijden
SurfaWhile garantie
Regio Santander, Spanje 3.9 / 5 - 23 reviews

Busreis & Surfen Noord-Spanje 18+

Ideaal voor beginnende surfers
Gem. 19 - 28 jaar oud. (Min. 18)
Beginners & intermediate
Jul - Aug (8 of 15 dagen, vaste groep)
Busvervoer beschikbaar
O.b.v. 7 nachten, incl. maaltijden
SurfaWhile garantie
3.9 / 5 - 23 reviews

Family Friendly Surf Camp Oyambre

Perfect om te leren surfen
Gem. 18 - 45 jaar oud. (Min. 12)
Beginners & intermediate
Mei - Sep ()
Busvervoer beschikbaar
O.b.v. 7 nachten, incl. maaltijden
SurfaWhile garantie
Regio Santander, Spanje 3.9 / 5 - 23 reviews

Star Surf Camp Oyambre

Ideaal voor beginnende surfers
Gem. 20 - 35 jaar oud. (Min. 18)
Beginners & intermediate
Mei - Sep (8 of 15 dagen, vaste groep)
Airport pick-up beschikbaar
O.b.v. 7 nachten, incl. maaltijden
Cashback garantie
Regio Zarautz, Spanje 3.9 / 5 - 401 reviews

Familie Surfvakantie Spanje

Familie surfvakantie in Spanje
Uitsluitend gezinnen
Beginners & intermediate
Jul - Aug (8 of 15 dagen, vaste groep)
Gratis parkeergelegenheid
O.b.v. 7 nachten, boek extra's

Meer informatie over surfen in Spanje

Over surfen in Spanje

Wie denkt aan Spanje denkt wellicht aan paella, stierenvechten en lange zwoele nachten. Spanje is al sinds jaar en dag een zeer populair vakantieland onder Nederlanders. Het heerlijke klimaat, goed eten, een bruisend uitgaansleven en een breed cultureel aanbod maken Spanje een vakantieland dat voor iedereen wat te bieden heeft. Maar zoals je gewend bent, zullen wij ons richten op surfen in Spanje.

Net als Frankrijk beschikt Spanje over een lange Atlantische kustlijn, die in tegenstelling tot in Frankrijk voornamelijk naar het noorden is gericht in plaats van naar het westen. In het zuidwesten, tussen Portugal en de straat van Girbraltar zijn ook enkele goede surfbestemmingen te vinden. Verder behoren de Canarische Eilanden natuurlijk ook tot Spanje, waar veel stranden zijn waar goed gesurft kan worden. Er zijn echter veel rotsen, waardoor beginners hun geluk op de paar stranden moeten zoeken waar de lava en riffen geen probleem vormen.

Surfen in Spanje in het kort

  • Surfcondities: de Atlantische kust van Spanje biedt surfcondities van wereldformaat. Bovendien is er een zeer grote diversiteit aan surfspots, waardoor surfers op ieder niveau in Spanje terechtkunnen.
  • Gunstige prijzen: aan de Atlantische kust van Spanje liggen de prijzen van bijvoorbeeld eten, drinken en accommodatie vaak een stuk lager dan in andere delen van Europa.
  • Gunstige afstand: de steden aan de Atlantische kust zijn eenvoudig, snel en relatief goedkoop te bereiken vanuit Nederland en België. Dit maakt Spanje tot een uitstekende keuze voor jouw surfvakantie!
  • Klimaat: vooral in het zuiden van Spanje, maar ook op de Canarische Eilanden, heerst een heerlijk klimaat. Het weer in plaatsen als Cadiz, Tarifa en Corralejo zijn het hele jaar heerlijk.
  • Surfvakantie aanbod: in Spanje bevindt zich een groot aantal surfscholen, surfkampen en surfhostels. De mogelijkheden zijn eindeloos. Er is altijd wel een surfschool die bij jou past!
  • Eten en drinken: een surfvakantie in Spanje is natuurlijk niet compleet zonder de lokale keuken te hebben geprobeerd. Iedere regio heeft haar eigen, heerlijke specialiteiten.

Geschiedenis van Surfen in Spanje

Eén van de eerste echte Spaanse surfers was Jesus Fiochi. Hij kwam in aanraking met de surfsport in 1962, in het vlak over de Spaans-Franse grens liggende Bayonne (vlakbij Biarritz). Het verhaal gaat dat hij een surfboard kocht in Bayonne, maar om indruk te maken schuurde hij het Franse logo van het surfboard, om de indruk te wekken dat het surfboard uit Australië kwam. Fiochi naam zijn board mee naar Cantabrië, waarmee het strand Sardinero Playa bij Santander de eerste échte surfspot van Spanje werd. Spoedig werd Fianchi gevolgd door een groot aantal andere surfers.

De beste surfspots van Spanje

Spanje biedt veel mooie locaties door het gehele land om te surfen. Maar waar vind je nou de beste plek om te gaan surfen als beginner? De beste en meest bekende surfspots van het vasteland vind je in het noorden van Spanje. De meeste surfcamps en surfacommodaties bevinden zich dan ook in de regio’s Baskenland en Cantabrië. Daarnaast bieden ook de Canarische Eilanden uitstekende surfspots, waar je het gehele jaar kunt genieten van een heerlijk weer en uitstekende golven.

Noord-Spanje biedt veel plekken voor beginners om te leren surfen. Niet alleen om te surfen maar ook om de Spaanse taal onder de knie te krijgen. Daarnaast biedt deze regio ook vele plekken om te genieten van de natuur, de gastvrije bevolking en natuurlijk, de overheerlijke pintxos.

San Sebastian (Baskenland)

De eerste toplocatie voor beginnende surfers in Noord-Spanje is San Sebastian. Deze stad bevindt zich in de regio Baskenland en is de hoofdstad van de provincie Gipuzkoa.

De uitstekende surfcondities die de stad biedt is te danken aan de open ligging aan de oceaan. Hierdoor rollen de golven constant tegen de stranden op. Welke surfers het water in gaan ligt aan het getij. De gevorderden gaan het water in wanneer vloed leidt tot hoge golven. Voor beginnende surfers is het aan te raden om het water in te gaan wanneer het eb wordt.

San Sebastián staat niet alleen bekend om surfen, maar ook staat het bekend als een van de meest gastronomische plaatsen ter wereld. De stad telt namelijk de meest Michelinsterren per vierkante meter ter wereld! Zo kun je hier bijvoorbeeld ook het populaire hapje Pintxos nuttigen.

Hoe lijkt het jou om een tijdje in San Sebastian te verblijven? San Sebastián is een zeer geschikt locatie om Spaans leren te combineren met surfen. Voor meer informatie klik hier.

Zarautz (Baskenland)

Twintig minuten van San Sebastián ligt het dorpje Zarautz, een authentiek surfstadje dat zich bevindt in de provincie Gipuzkoa. Doordat het plaatsje tussen de bergen is gelegen, kan het in de herfst en winter flink regenen, waardoor Zarautz in een prachtige, groene omgeving is gelegen.

Wat dit een toplocatie maakt voor beginners is dat de stad gelegen is in een baai. Hierdoor zijn er geen verschillende stromingen, waardoor de golven consistent tegen het strand op rollen. De baai is lang en uitgestrekt met ongeveer drie kilometer aan strand en beach breaks. Net zoals in San Sebastián is in deze stad Pinxtos de lokale specialiteit! Zarautz is een toplocatie om te feesten, te eten en te leren surfen.

Loredo & Somo (Cantabrië)

In de Spaanse regio Cantabrië bevindt zich Loredo. Een van de meest populaire steden aan de kust van Cantabrië onder surfende reizigers. Dit surfdorpje biedt een van de grootste en mooiste stranden in de regio.

Het strand is ongeveer vijf kilometer lang en biedt goede golven van hoge kwaliteit. Het strand Praya de Somo Y Loredo wordt wereldwijd gezien als een van de allerbeste surfspots voor beginnende surfers. De golven rollen consistent tegen het strand op, terwijl deze zelden té hoog worden. Dit zijn de ideale omstandigheden wanneer je écht progressie wil boeken op je surfboard.

San Vicente de la Barquera (Cantabrië)

San Vincente de la Barquera, ook wel ‘Sanvi’ genoemd, bevindt zich ook in de regio Cantabrië. Het is een oud vissersdorpje in het westen van de regio. Deze plek staat bekend om haar mooie stranden en groene omgeving. Het bevindt zich tussen het natuurpark Oyambre en het nationale park Picos de Europa.

Door de bergtoppen van de Picos de Europa en een fantastische baai maakt San Vicente de la Barquera een must visit om te bezoeken voor een surfvakantie. De beste maanden om hier te gaan surfen zijn juni, juli, augustus en september.

Oyambre (Cantabrië)

Naast San Vicente de la Barquera vind je het plaatsje Oyambre. De baai van Oyambre is groot en omringd door heuvels en authentieke boerderijen. Het is hier altijd rustig omdat deze plek onderdeel is van een nationaal park.

De beste plek om te surfen aan de baai van Oyambre is aan het uiterste westen. Hoe meer je naar de westkant gaat van de baai, hoe kleiner en rustiger de golven zijn. Dit maakt het een ideale plek voor beginnende surfers en surfers met enige ervaring.

El Cotillo (Fuerteventura)

El Cotillo is waarschijnlijk de meest bekende surfspot van Fuerteventura. Tijdens de herfst- en wintermaanden is het een spot waar voornamelijk ervaren surfers te water gaan. Tijdens de zomermaanden is het een uitstekende spot voor beginnende surfers.

Puerto de la Cruz (Tenerife)

Dit stadje in het noorden van Tenerife beschikt over een aantal kenmerkend zwarte stranden, waar uitstekende golven uit de Atlantische Oceaan komen rollen. Playa de Martiánez, gelegen aan het einde van de boulevard en net naast Lago Martiánez, biedt goede condities om te surfen. Hier vind je dan ook verschillende surfshops en surfscholen.

 

Wat is de beste tijd om te surfen in Spanje?

Afhankelijk van je precieze locatie, kun je in Spanje het gehele jaar uitstekend surfen. De zomermaanden (juni – september) is de meest geschikte periode voor beginnende surfers. De golven worden niet te hoog, en er staat (meestal) geen harde wind. Daarnaast is het water lekker warm, waardoor je geen overdreven uitrusting aan hoeft te trekken. In de herfst (oktober – november) neemt de hoogte van de golven over het algemeen toe, en het water wordt iets kouder. Het wordt langzaam maar zeker meer de tijd voor ervaren surfers. Tussen december en maart worden de golven over het algemeen echt hoog. Het zijn nu de écht ervaren surfers die het water durven te trotseren. In het voorjaar (april – mei) kunnen de condities flink verschillen. Houd dus te allen tijden de forecast goed in de gaten.

Tijdens een surfvakantie in Spanje zal je veel tijd in het water doorbrengen. Afhankelijk van de accommodatie waar je verblijft, zijn er altijd vele andee activiteiten om aan deel te nemen.  Zo zijn er regelmatig mogelijkheden om aan yoga deel te nemen, of wordt er volleybal georganiseerd. Verder willen wij jou graag wijzen op een aantal dagactiviteiten die absoluut de moeite waard zijn:

Bezoek San Sebastian

Veel van de populairste surfspots in Spanje bevinden zich vlakbij de prachtige Spaans-Baskische stad ‘San Sebastian’. Deze prachtige stad, gelegen rondom een magische baai, staat bekend om haar heerlijke keuken, bruisende uitgaansleven en fantastische golven. Dit is een absolute aanrader voor een bezoek tijdens een surfvakantie in Frankrijk. Vergeet absoluut geen ‘Pitxos’ te eten. Dit is de Baskische variant van tapas.

Bezoek Bilbao

Deze metropool is de grootste stad van Baskenland, en heeft enorm veel te bieden aan een breed publiek. Het wereldberoemde Guggenheim museum is natuurlijk de absolute trekpleister van Bilbao, maar vergeet ook de geweldige restaurants niet. Bilbao wordt namelijk gezien als dé culinaire hoofdstad van Europa.

Bezoek de Picos de Europa

De Picos de Europa, “Pieken van Europa”, is een bergketen in het noorden van Spanje, onderdeel van het Cantabrische Gebergte, waarvan het het hoogste deel vormt. Deze indrukwekkend groene bergen vinden valk achter de kust van Cantabrië en Asturias en bieden geweldige mogelijkheden tot hiken, mountainbiken en vogels spotten.

Het noorden van Spanje bevindt zich nog nét op rijafstand van Spanje, waardoor een aantal surfspots zoals San Sebastian en Zarautz per auto zijn te bereiken.

Auto

Noord-Spanje is per auto te bereiken vanuit Nederland en België. Afhankelijk van het verkeer, duurt het vanuit Utrecht ongeveer 13/14 uur om in San Sebastian aan te komen.

Surfbus

Beschik je niet over een auto? Een andere goede optie is om met de surfbus naar Spanje te reizen. Deze bus rijdt alleen in de zomermaanden, en vertrekt op vrijdagmiddag vanuit Nederland, om vervolgens via België richting de kust van Noord-Spanje te rijden.

Vliegtuig

De surfspots in het noorden van Spanje zijn goed te bereiken vanuit Bilbao, waar je het grootste vliegveld van de regio vindt. Afhankelijk van waar je verblijft, kun je vervolgens per transfer naar je surfcamp reizen. Vlieg jij naar de Canarische Eilanden? Dan is het makkelijk. Alle surfspots daar zijn uitstekende te bereiken vanuit het vliegveld.

Is een surfvakantie in Spanje ook voor beginnende surfers?

Absoluut! Sterker nog: aan aantal surfspots in Spanje worden gerekend tot de beste surfspots voor beginnende surfers van Europa. Met name de stranden van Zarautz, Loredo en Oyambre behoren tot de allerbeste surfstranden om écht te leren surfen.

Dit is helemaal afhankelijk van je surfniveau. De meeste (beginnende) surfers komen tijdens de zomermaanden, tussen eind mei en begin oktober. Zeker in juni tot september is het goed te doen voor beginnende surfers maar ook surfers met meer ervaring kunnen leuk op niveau surfen. Ben jij op zoek naar écht hoge golven? Dan kun je het beste in de maanden tussen november en maart terecht.