De Zilverkust van Portugal, waar Surfen, Kitesurfen en Cultuur elkaar ontmoeten

De uitgestrekte stranden met consistente golven en constante bries hebben de Portugese Zilverkust op de kaart gezet als één van de meest aantrekkelijke regio’s voor een actieve vakantie. In het Portugees staat deze regio bekend als Costa de Prata en in het Engels als The Silver Coast.

Waar in Portugal ligt de Zilverkust?

Over de exacte locatie van de Zilverkust wordt veel gediscussieerd. In brede zin wordt de regio vaak omschreven als het gebied tussen Lissabon en Porto. In de praktijk wordt deze term voornamelijk gebruikt voor het gebied dat (vanaf Lissabon gezien) begint bij Ericeira en eindigt bij Leiria, waar zich een aantal zeer populaire badplaatsen en surfspots bevinden aan de Atlantische kust van Portugal. Wat tevens belangrijk is om te vermelden, is dat de Zilverkust ook vrij diep in het binnenland ligt, waarmee ook een groot aantal steden en plaatsen als Obidos, Caldas da Rainha, Fatima en Leiria tot de Zilverkust behoren.

De beste surfspots van de Zilverkust

Surfen is onlosmakelijk verbonden met de Zilverkust. In Portugal wordt zelfs algemeen aangenomen dat het surftoerisme het toerisme naar de Zilverkust op gang heeft gebracht. Vanwege het milde klimaat langs de Atlantische Oceaan wordt er het hele jaar gesurft langs de vele stranden van de Zilverkust.

Ericeira

Ericeira is een van de populairste en bekendste surfbestemming van Europa. De populariteit van dit stadje heeft enorme bekendheid gekregen sinds het in 2011 is uitgeroepen tot World Surf Reserve. Tot op de dag van vandaag is het de enige bestemming in Europa dat onderdeel is van de World Surf Reserve. De voornaamste reden van de grote kwaliteit van het surfen in Ericeira is de veelzijdigheid aan surfspots. In relatief klein gebied tref je een groot aantal surfspots met een totaal verschillend karakter. Vanwege de populariteit van de surfsport zijn er in Ericeira veel surfcamps, surfshops en surfscholen ontstaan.

Peniche & Baleal

Peniche is een voormalig eiland in de Atlantische Oceaan, dat in de loop der jaren door slib aan het vasteland van Portugal is gegroeid. Peniche is bij het grote publiek bekend om haar Supertubos, een strand waar ieder jaar in de herfst een zeer prestigieuze surfcompetitie plaatsvindt dat onderdeel is van de World Surf League. Supertubos is gedurende het grootste deel van het jaar een vlak strand waar voornanelijk surfaanbidder komen, maar tijdens de herfst in de winter slaat het om en tref je hier prachtige tubes.

Aan de andere kant van Peniche tref je het kleine schiereiland Baleal, waar je het gehele jaar rond uitstekende surfcondities vindt, en met name voor beginnende surfers is dit een van de allerbeste surfspots van Europa. Vanwege het milde klimaat wordt hier het hele jaar gesurft. Langs het strand van Baleal vind je verder veel surfscholen en trendy beach bars waar het hele jaar door veel gezelligheid te vinden is.

Peniche en Baleal zijn een geweldige bestemming voor een surfvakantie. Een geheel verzorgde surfvakantie vind je bij Selina Surf Hostel in Peniche. Een geweldig surfhotel met gedeelde en privé kamers, een co-working space en vele activiteiten.

Santa Cruz

Rondom de badplaats Santa Cruz, ter hoogte van Torres Vedras, liggen uitgestrekte zandstranden. Ze zijn niet zo bekend bij het grote publiek. Op veel foto’s uit deze regio prijkt een bijzondere, karakteristieke rots: de Penedo do Guincho. Te bewonderen op Praia da Guincho (niet te verwarren met het gelijknamige strand bij Cascais).

Kitesurfen op Lagoa de Óbidos

De Lagoa de Óbidos, gelegen nabij Foz do Arelho, biedt een unieke kitesurfervaring. Met de constante wind die over de lagune waait, gecombineerd met het kalme water, is het een ideale plek voor zowel beginners als gevorderde kitesurfers. De lagune strekt zich uit over een uitgestrekt gebied, waardoor er voldoende ruimte is om de wind te vangen en flink wat meters te maken.

Voor beginners biedt de ondiepe lagune een veilige omgeving om de basisprincipes van het kitesurfen onder de knie te krijgen. De vlakke wateren verminderen de uitdaging van golven, waardoor het gemakkelijker is om vertrouwd te raken met het balanceren op het board en het beheersen van de vlieger.

Niet alleen de kitesurfervaring maakt de Lagoa de Óbidos speciaal, maar ook de schilderachtige omgeving draagt bij aan de charme. Omringd door groene heuvels en met uitzicht op het nabijgelegen strand van Foz do Arelho, biedt de lagune een oase van rust te midden van natuurlijke pracht.

De mooiste plaatsen en steden van de Zilverkust

Wat een vakantie aan de Zilverkust zo mooi maakt, is de veelzijdigheid. Naast de prachtige stranden en haar geweldige watersportcondities, vind je in deze regio een aantal hele leuke plaatsen waar je de culturele en gastronomische hart op kunt halen.

Torres Vedras

Deze eeuwenoude stad, op slechts 40 minuten rijden vanaf de Portugese hoofdstad Lissabon stamt uit de Romeinse tijd. Torres Vedras is met name bekend vanwege haar rol in de verdediging van Portugal tegen Napoleon in de 19e eeuw. De lijnen van Torres was een erg succesvolle verdedigingslinie rondom Lissabon vanuit waar het terugdringen van de legers van Napoleon begon. Het eeuwenoude centrum met het imposante kasteel en stadsmuren zorgen voor het charmante aanzicht van deze stad.

Óbidos

Óbidos is een zeer bekend plaatsje dat je in feite kunt zien als een openluchtmuseum. Dit stadje is een een middeleeuws vestingstadje met kleurrijke huizen en smalle straatjes. Óbidos is omringd door indrukwekkende stadsmuren die tevens een panoramisch uitzicht op de omgeving bieden. De witgekalkte huizen versierd met kleurrijke bloemen maken het charmante karakter compleet. Het kasteel van Óbidos, dat hoog boven de stad uittorent, is een van de meest iconische bezienswaardigheden. Met zijn verdedigingstorens en massieve muren ademt het kasteel de grandeur van vervlogen tijden.

Caldas da Rainha

Caldas da Rainha is in veel opzichten het kloppende hart van de Zilverkust. Gelegen op nog geen 10 minuten rijden vanaf de kust heeft deze stad enorm veel te bieden aan een breed publiek. Deze stad staat al eeuwenlang bekend om haar Thermale waterbronnen, waar de Koninklijke familie van Portugal graag gebruik van maakte. Hoewel de invloed van bronwater nog steeds enorm groot is, heeft Caldas da Rainha de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen. Het hart van deze stad is het beroemde park Dom Carlos I, wat wordt gedomineerd door een sprookjesachtig leegstaand paleis. Caldas da Rainha beschikt tevens over een levendige culturele scene en een groeiend aantal uitstekende restaurants, cafés en (boutique) hotels.

Nazaré

Nazaré is bij het grote publiek bekend vanwege de hoogste golven ter wereld. De ligging van dit badplaatsje, aan het einde van een canyon op de bodem van de oceaan in combinatie met stormen op de open Atlantische Oceaan, zorgt ervoor dat hier reusachtige golven het land op worden geduwd. En met reusachtig, bedoelen wij ook echt reusachtig. Dit is de plek waar de wereld records “hoogste golf surfen” steevast wordt gevestigd. Ieder jaar in de winter zijn er wel reuzen-golven te vinden, waar ook prestigieuze wedstrijden omheen worden georganiseerd. Dit zijn evenementen waar mensen vanuit alle hoeken van Europa op afkomen.

Ook wanneer de golven niet op zijn hoogst zijn, is Nazaré een geweldige bestemming. Een bezoek aan de Zilverkust is eigenlijk compleet zonder een bezoek aan het Sítio een oude wijk met smalle straatjes vanuit waar je een waanzinnig uitzicht hebt op de Atlantische Oceaan. Hier vind je ook het heiligdom Santuário de Nossa Senhora da Nazaré, een bedevaartsoord met een rijke geschiedenis.

Leiria

Deze stad, gelegen aan de Zilverkust van Portugal, biedt een intrigerende mix van cultureel erfgoed en serene landschappen. Het imposante Castelo de Leiria, oprijzend bovenop een heuvel, domineert de skyline van de stad. Dit middeleeuwse kasteel, met zijn robuuste torens en oude muren, belicht de rijke geschiedenis van Leiria. Vanaf de kasteelheuvel genieten bezoekers van panoramische uitzichten over de stad en het omringende landschap. Geniet van de lokale gezelligheid op het Praça Rodrigues Lobo, waar cafés en restaurants uitnodigen tot ontspanning. Proef de heerlijke lokale gerechten en ontdek de culinaire geheimen van de regio.

Andere stranden om te zonnen en relaxen

Ook wanneer jij even niet de behoefte hebt om te surfen of te kitesurfen, kan het heerlijk vertoeven zijn op een van de vele stranden van de Zilverkust. Hieronder tref je een aantal heerlijke stranden om te relaxen en welke geschikt zijn voor (kleine) kinderen.

Foz do Arelho & Lagoa de Óbidos

Verken het enorme lagunegebied Lagoa de Óbidos bij Foz do Arelho, ideaal voor watersport en ontspannen wandelingen langs de lagune.

Salir do Porto

Geniet van het strand van Salir do Porto aan de monding van de rivier Rio Tornada, met rustig water en hoge zandduinen.

São Martinho do Porto

Voor gezinnen is São Martinho do Porto met haar schelpvormige strand in een beschutte baai dé plek om te zijn.

Overige activiteiten & bezienswaardigheden

Hoelang je ook zult verblijven in de Zilverkust, je zult gegarandeerd tijd tekort komen. Buiten het surfen, kitesurfen en de mooiste plaatsen die je kunt bezoeken, zijn er nog ve

Golfen in de Zilverkust

Naast golfsurfen is ook golfen enorm populair in deze regio. Er zijn veel golfbanen te vinden in deze regio, waarvan er 3 zeer gerenommeerde golfclubs te vinden zijn in de gemeente Óbidos: Praya d’el Rey, West Cliffs en Royal Óbidos Spa & Golf Resort.

Berlenga Eilanden

Het eiland Berlenga behoort tot de eilandengroep Ilhas Berlengas. De archipel ligt voor de kust van Peniche, 12 kilometer de oceaan in. Berlenga-eiland is een pure plek die indruk maakt. Het is een ruig, kaal en ongerept rotseiland van rood graniet, met hoge kliffen, prachtige grotten in zee, een idyllisch strandje en een stoer fort. Vanuit de haven van Peniche kun je overvaren met een veerboot. Ook kleinere (vissers)bootjes bieden de overtocht aan.

Mosteiro de Alcobaça

Mosteiro de Alcobaça, een indrukwekkend gotisch klooster in Portugal, dateert uit 1153. Het herbergt de grafkapellen van koning Pedro I en Inês de Castro, bekend om hun tragische liefdesverhaal. Het klooster, opgenomen in Portugal’s “7 Maravilhas,” straalt met eenvoudige elegantie en gotische details. Een cultureel juweel met een historisch verhaal en architectonische pracht.

Fátima

Fátima, een bedevaartsoord in Portugal, trekt jaarlijks duizenden pelgrims aan. Bekend als een van Europa’s grootste bedevaartsoorden, herdenkt het de verschijning van de Maagd Maria aan drie herderskinderen in 1917. Hoogtepunten zijn de kaarsenprocessie op 12 mei en de afscheidsprocessie op 13 mei. Het indrukwekkende Mosteiro de Batalha, een UNESCO-werelderfgoed, ligt in de nabijheid. Fátima biedt voor velen een diepgaande spirituele ervaring en een blik op het religieuze erfgoed van Portugal.

Mosteiro da Batalha

Mosteiro da Batalha, een UNESCO-werelderfgoed in Portugal, is een gotisch en Manuelijns klooster. Gebouwd na de Slag bij Aljubarrota in 1385, herbergt het de graftombes van koning João I en Filipa de Lencastre. De gedetailleerde versieringen en gotische bogen maken het klooster tot een visueel indrukwekkend eerbetoon aan de Portugese geschiedenis.

Castelo de Almourol

Castelo de Almourol, een charmant kasteel op een eilandje in de Taag, niet ver van Leiria, vertelt een verhaal dat teruggaat tot de 12e eeuw. Gebouwd door de Tempeliers, torent het op boven de rivier en biedt het niet alleen een historische reis, maar ook adembenemende uitzichten. Het kasteel, gehuld in legendes, geeft bezoekers de kans om per boot over de rivier te varen en te genieten van een panoramisch uitzicht op dit sprookjesachtige monument langs de oevers van Portugal.

Gastronomie

De gastronomie aan de Zilverkust van Portugal weerspiegelt een eenvoudige elegantie en biedt een uitgebalanceerde mix van zeevruchten en hoogwaardig vlees. Geniet van verse visgerechten direct uit de Atlantische Oceaan, met Bacalhau als een klassieke favoriet. Ontdek de lokale markten met kleurrijke groenten en ambachtelijke kazen. De regio staat ook bekend om de uitstekende kwaliteit vleesgerechten, waar traditionele smaken samenkomen met moderne finesse. Wat deze culinaire ervaring nog specialer maakt, is de voortreffelijke prijs-kwaliteitverhouding die je overal zult vinden.

Een surfvakantie in de Zilverkust

Selina Surf Hostel Peniche

Peniche en Baleal zijn een geweldige bestemming voor een surfvakantie. Een geheel verzorgde surfvakantie vind je bij Selina Surf Hostel in Peniche. Een geweldig surfhotel met gedeelde en privé kamers, een co-working space en vele activiteiten.


Over de auteur

Hans

Geschreven door Hans - Mijn naam is Hans en mijn passies voor reizen, outdoors en ondernemen hebben geleid tot de oprichting van SurfaWhile. Dankzij mijn jarenlange ervaring in de reisbranche heb ik een zeer brede kennis over de surfreis-wereld.

Zij gingen jou voor

Hans' afbeelding

Isabel

Dreamsea Surf Camp Moliets

"Dankzij de hulp van SurfaWhile de beste reis gemaakt die ik mij kon wensen. Het was mijn eerste solo trip en door onnodige angst voor het onbekende had ik deze trip bijna aan mij voorbij laten gaan. Dankzij de snelle reacties en hulp bij het uitkiezen van het (voor mij) juiste kamp kwam ik terecht bij dreamsea surfcamp in Moliets, dit is een perfecte match gebleken. Ik heb zo ontzettend genoten en ik kan nu al niet wachten om terug te keren, ik ben een familie en talloze waardevolle herinneringen rijker. Nogmaals mijn dank, ik had dit voor geen goud willen missen.. 💛"

Hans' afbeelding

Ian

Surf Cascais

"Een geweldige surfvakantie gehad in Cascais! Fantastische lesgevers in een prachtig verzorgde surfvilla. Aanrader! Opgelet: je kan wel terugkomen met een surfverslaving :-) "

Hans' afbeelding

Bente

Dreamsea Surf Camp Moliets

"Geweldige surftrip met leuke instructeurs, gekke feestjes en de vrijheid om ook te doen wat je wilt! 10/10 zou het aanbevelen!"