Surfen in de Alentejo in Portugal: De Nieuwe Hotspot waar Natuurlijke Schoonheid en Surfen Samenkomen

De regio Alentejo is momenteel een van de meest booming vakantiebestemmingen van Europa. Deze regio in het zuiden van Portugal heeft de laatste jaren in de schaduw gestaan van het nabijgelegen Algarve, maar begint zich meer en meer te profileren als dé hotspot van Portugal. In dit artikel verkennen wij de fascinerende ontwikkeling die de Alentejo heeft doormaakt, en gaan wij in op wat deze regio zo aantrekkelijk maakt voor een breed publiek.

Interessant voor ons is dat de Alentejo langs de gehele westkust aan de Atlantische Oceaan ligt, waarmee het een enorme schat aan surfspots huisvest. In dit artikel beschrijven wij dan dan ook wat Alentejo zo’n interessante bestemming maakt voor jouw volgende surfvakantie.

Wat kenmerkt de Alentejo?

De prachtige regio Alentejo bevindt zich grofweg ten zuiden van Lissabon en ten noorden van de Algarve. Deze regio is jarenlang over het hoofd gezien door reizigers, en is de laatste jaren heel erg in opkomst. Het landschap wordt gedomineerd door een heuvelachtig landschap met kurkeiken en pijnbomen. Het is een van de droogste regio’s van Europa, en zeker tijdens de zomermaanden kleuren de grasvelden goudgeel, en doen daarmee denken aan de Afrikaanse savanne.

De laatste jaren heeft de Alentejo een flinke boost gekregen. De omgeving van Comporta, ongeveer een uur ten zuiden van Lissabon, wordt door menigeen ‘het nieuwe Ibiza’ genoemd, maar ook het binnenland herbergt een aantal zeer populaire locaties.

Van arme boeren regio tot toeristische hotspot

De Alentejo was jarenlang een arme, eenvoudige boeren regio. De Alentejo heeft een bewogen geschiedenis, gekenmerkt door perioden van armoede en ontbering, vooral zichtbaar in de 20e eeuw toen het grootste deel van de regio bestond uit uitgestrekte landgoederen, de zogenaamde ‘latifúndios’, die in handen waren van een handvol landeigenaren. Deze grootgrondbezitters exploiteerden de vruchtbare gronden voor de teelt van graan en kurk, maar lieten weinig economische voordelen doorsijpelen naar de lokale boerenbevolking.

De meeste inwoners van de Alentejo, voornamelijk landarbeiders, leefden onder zware omstandigheden, zonder toegang tot basisvoorzieningen zoals gezondheidszorg en onderwijs. Deze ongelijkheid zorgde voor intense sociale en politieke strijd, vooral in de jaren 60 en 70. Deze periode, culminerend in de Anjerrevolutie van 1974, kenmerkte zich door significante communistische invloeden en agrarische hervormingen gericht op het verminderen van de macht van grootgrondbezitters. Na de revolutie werden landgoederen onteigend en verdeeld onder de arbeiders, wat leidde tot een overgang naar een meer gevarieerde economie, hoewel dit ook nieuwe economische uitdagingen met zich meebracht. De afgelopen jaren heeft de regio een enorme transformatie doormaakt. Er is enorm veel geïnvesteerd in toerisme, en de laatste jaren zijn er dan ook veel hotels en resorts ontwikkeld in deze regio.

Een andere interessante ontwikkeling is de wijnindustrie. Omdat de Alentejo een van de droogste gebieden van Europa is, was het nauwelijks mogelijk om wijn te verbouwen, terwijl er in andere delen van Portugal zoals rond de Douro, enorm veel wijn werd geproduceerd. Nieuwe innovaties op gebieden als irrigatietechnieken en duurzame landbouwpraktijken hebben er echter toe geleid dat Alentejo thuisbasis is geworden van enkele van de beste wijnen van Portugal, geproduceerd uit druivenrassen die optimaal gedijen in het lokale klimaat. Deze transformatie heeft bijgedragen aan een bloeiende wijnindustrie die zowel nationaal als internationaal erkend wordt voor haar kwaliteit.

Een voorbeeld van een wijnproducent die enorm aan de weg aan het timmeren is de laatste jaren is Malhadinha Nova, in Albernoa nabij Beja. Dit is overigens ook een fantastische locatie om in luxe te verblijven in het binnenland van de Alentejo.

Must visits in de Alentejo

De Alentejo staat bekend om zijn serene landschappen en rijke cultuur, en biedt enkele van de meest populaire vakantiebestemmingen van Portugal. Évora, een UNESCO Werelderfgoedstad, trekt bezoekers met zijn goed bewaarde Romeinse tempel en middeleeuwse muren. De kustplaatsen zoals Vila Nova de Milfontes en Zambujeira do Mar zijn geliefd om hun prachtige stranden en ontspannen sfeer, perfect voor zowel zonliefhebbers als surfers. Verder naar het binnenland is Monsaraz, met zijn indrukwekkende kasteel en uitzicht over de Alqueva-dam, een must-visit voor geschiedenis- en natuurfans. Voor wijnliefhebbers biedt de regio rondom Borba en Reguengos de Monsaraz uitgebreide mogelijkheden om de lokale wijncultuur te verkennen. Deze bestemmingen bieden een unieke combinatie van natuur, geschiedenis en lokale gastronomie, waardoor de Alentejo een favoriet blijft onder reizigers die het authentieke Portugal willen ervaren.

Op zoek naar uitgebreide informatie over de Alentejo als reisbestemming? Zie dan de website van Visit Alentejo.

Surfen in de Alentejo

1. São Torpes: De Surf Hotspot São Torpes staat bekend om zijn consistente golven die het hele jaar door surfers aantrekken. Het strand is uniek vanwege het warmere water, veroorzaakt door een nabijgelegen thermische krachtcentrale, wat het een ideale plek maakt voor lange surfsessies.

2. Praia do Amado: Natuurlijke Schoonheid en Krachtige Golven Gelegen in het natuurpark Zuidwest Alentejo en Vicentina Coast, biedt Praia do Amado een spectaculair uitzicht met krachtige golven die zowel beginners als gevorderde surfers uitdagen. Het strand organiseert ook jaarlijks diverse surfkampioenschappen, wat het een must-visit maakt voor de actieve avonturier.

3. Zambujeira do Mar: Een Rustige Verrassing Dit minder bekende strand is perfect voor surfers die op zoek zijn naar rust en ruimte. De golven hier zijn perfect voor lange boarders en de adembenemende kliffen bieden een schitterende achtergrond voor een dag op het water.

4. Milfontes: Perfect voor Beginners Vila Nova de Milfontes is ideaal voor beginnende surfers. De riviermonding van de Mira creëert zachtere golven die perfect zijn voor degenen die nog maar net beginnen met surfen. Met meerdere surfscholen ter plaatse is dit de plek om je surfvaardigheden te ontwikkelen.

Wij hebben voor dit artikel een uitstekende bron geraadpleegd over surfen rondom Vila Nova de Milfontes. Zie het artikel van de Surf Atlas.

Dreamsea Surf Camp Alentejo

Dit stijlvolle surfcamp bevindt zich in de prachtige en trendy regio Alentejo, in het zuiden van Portugal. Je kunt hier verblijven in gedeelde tenten, privé tenten of bungalows, altijd met opgemaakte bedden. Tijdens jouw verblijf in de Alentejo kun je genieten van 3 hoogwaardige maaltijden per dag, en het surfmateriaal en vele activiteiten zijn inbegrepen tijdens jouw verblijf. Surfles wordt aangeboden op verschillende niveaus, zodat de professionele surfinstructeurs ervoor zorgen dat je binnen no-time op je board staat. Lees meer.

Praktische informatie voor surfen in de Alentejo

  • Beste reistijd: Voor de beste golven, plan je reis tussen september en april.
  • Uitrusting: Breng je eigen uitrusting mee of huur ter plaatse. Veel stranden hebben surfshops en verhuurders.
  • Respecteer de lokale cultuur: Alentejo is trots op zijn ongerepte natuur en gastvrijheid; draag bij aan het behoud door verantwoordelijk te surfen.

Of je nu een ervaren surfer bent op zoek naar uitdagende golven of een beginner die de sport wil leren kennen, de Alentejo heeft voor ieder wat wils. Met zijn uitgestrekte stranden en verborgen baaien is het een topbestemming voor actieve reizigers die op zoek zijn naar avontuur op de golven.

Op zoek naar een surfvakantie in Portugal? Check dan al onze surfvakanties in Portugal.


Over de auteur

Hans

Geschreven door Hans - Mijn naam is Hans en mijn passies voor reizen, outdoors en ondernemen hebben geleid tot de oprichting van SurfaWhile. Dankzij mijn jarenlange ervaring in de reisbranche heb ik een zeer brede kennis over de surfreis-wereld.