Tips voor het uitvoeren van de pop up

Het juist uitvoeren van de pop-up, wat in feite het opstaan op het surfboard betekent, is een van de meest belangrijke onderdelen van het surfen. Het oefenen van de pop up kan bijna overal, je kunt het namelijk liggend op de vloer oefenen. Het uitvoeren van een aantal pop ups is tevens een uitstekende workout om jezelf klaar te stomen voor jouw surfvakantie.

Let op: dit artikel is bedoeld als voorbereiding en dient ter ondersteuning van fysieke surflessen die worden gegeven door gecertificeerde surfinstructeurs. Dit artikel is dus absoluut geen vervanging van een daadwerkelijke surfles.

Positie van de voeten

Voordat je begint met oefenen, is het belangrijk om uit te vinden naar welke positie van de voeten jouw voorkeur uitgaat. Wanneer je met je rechterbeen achter op het board staat (bij de tail) en met je linkerbeen voor (bij de nose), sta je “regular”. Waneer je met je linkerbeen achter op het board staat (bij de tail) en met je rechterbeen voor (bij de nose), sta je “goofy”. Of je regular of goofy staat, maakt voor de uitvoeren van de pop up niet uit, het gaat hierbij puur om je persoonlijke voorkeur. Om voor jezelf uit te vogelen hoe jij je voeten het liefste hebt staan, kun je de pop up met beide posities proberen, waarschijnlijk voelt een van de twee voor jou natuurlijker aan. Een slimme truc is om iemand te vragen om je van achter een zet te geven. Met welke voet je automatisch naar voren stapt, is waarschijnlijk de voet die jij het liefste voor hebt staan.

Positie van het lichaam

De positie van het lichaam wanneer je ligt op je surfboard is van groot belang. Je zult in het begin goed moeten oefenen om de juiste positie te vinden, omdat het vinden van de “sweet spot” kan afhangen van centimeters. Wanneer je iets te ver naar voren ligt, ligt nose diving op de loer. Wanneer je te ver naar achteren ligt, is de kans groot dat je niet genoeg snelheid zult maken om te kunnen surfen. Een goede positie in het midden van het board is dus zeer belangrijk. Je vindt de beste positie op het board door je tenen precies op de tail (achterkant) van het board te plaatsen. Je handen houd je vervolgens recht onder aan de ribbenkast, je zet ze recht op het deck van je board met de handpalmen naar beneden.

Tips voor de uitvoering van de pop up

Uiteraard is de daadwerkelijke uitvoering van de pop up persoonlijk, en is iedere pop up dus een klein beetje anders. Echter, in grote lijnen volgt iedere pop up hetzelfde stappenplan. Het is belangrijk dat de verschillende stappen in een vloeiende beweging worden uitgevoerd. Het is een goed idee om de pop up op regelmatige basis op vaste land te oefenen. Hiermee versterk je de juiste spieren, en raakt je lichaam meer en meer gewend aan het uitvoeren van de pop up.

De uitvoering van de pop up gaat als volgt:

 • Je ligt op het board met je gezicht gericht naar voren en je voeten met de bovenkant van je voeten op de tail van het board. Zorg dat de vorm van je lichaam mooi recht is.
 • Voordat je kunt beginnen aan de pop up dien je uiteraard te peddelen. Begin rustig met peddelen zo’n 10 meter voordat de golf bij jou aankomt. Peddel diep, stevig en tamelijk rustig zonder erg lange halen te maken. Zorg er tevens voor dat je je schouders naar achteren houdt.
 • Plaats je handen plat op je board, met je handen aan de onderkant van de ribbenkast. Je houdt je handen gericht naar voren, met je duimen evenwijdig aan je ribben.
 • Duw jezelf van het board af door je armen te strekken. Zorg dat je schouders naar achteren draaien en je borst naar voren. Het is belangrijk dat je bekken en bovenbenen contact blijven houden met het surfboard.
 • Zonder op je knieën te steunen, breng je je voorste voet in een beweging tussen je handen. Tijdens deze beweging wordt de onderkant van de torso in een twistbeweging gebracht. Let erop dat je voeten tegelijkertijd het board verlaten, en tevens tegelijkertijd landen. De voeten komen ongeveer op schouderbreedte van elkaar terecht.
 • Wanneer je landt in het midden van het surfboard, blijft het board zo recht mogelijk. Je handen komen vervolgens los van het board, en je kunt opstaan met je achterste voet op 90 graden ten opzicht van het midden van het board en met je voorste voet op ongeveer 45 graden ten opzichte van het midden.
 • Je draait je lichaam vanuit de heupen tot een positie met diep gebogen knieën. Je houdt je voorste arm recht naar voren, richting het doel dat je voor ogen hebt. Zorg dat je torso mooi naar voren gedraaid is. Zorg er tevens voor dat je te allen tijden je gezicht richt op de richting waar je naartoe gaat.
 • Leun op je achterste voet om een bocht in te zetten en leun op je voorste voet om snelheid te maken.

Het leven na de pop up

Nadat je de pop up succesvol hebt uitgevoerd, is je houding essentieel om je ride zo goed mogelijk uit te voeren en daarmee zo lang mogelijk vol te houden. Hierbij een aantal tips om je houding te optimaliseren:

 • Wanneer je op je board staat, is het zeer belangrijk om heel goed te blijven kijken naar de richting waar je naartoe gaat.
 • Zorg dat je bovenlichaam centraal tussen je beide voeten staat. Het is van cruciaal belang om je heupen in het midden tussen je voeten te houden.
 • Houd je benen op schouderbreedte. Je kunt vervolgens je snelheid variëren door iets op je voorste voet en iets op je achterste voet te leunen. Hoe platter het board blijft, hoe langer je op de golf blijft surfen.
 • Houd je armen naar voren gericht, en blijf naar voren kijken. Dit verbetert je balans en stabiliteit, en is tevens belangrijk bij het maken van bochten.
 • Leun op je achterste voet om een bocht in te zetten en leun op je voorste voet om snelheid te maken.

Oefen de hierboven beschreven stappen in het witte water. Wanneer je ongeveer de helft van de tijd kunt opstaan kun je iets verder de zee opgaan om de groene golven te pakken.

Tot slot: er zijn veel YouTube videos te vinden over de peddelen, de pop up en het surfen. Het is een goed idee om er een aantal te checken voordat je op surfvakantie gaat. Je zult de informatie van de surfinstructeurs zo een stuk beter begrijpen.


Over de auteur

Hans

Geschreven door Hans - Mijn naam is Hans en mijn passies voor reizen, outdoors en ondernemen hebben geleid tot de oprichting van SurfaWhile. Dankzij mijn jarenlange ervaring in de reisbranche heb ik een zeer brede kennis over de surfreis-wereld.