Josseline’s eerste 3 weken in San Sebastian

N: 43° 18′ 45.6876” W: and 1° 59′ 35.9952”

Mijn naam is Josseline Plugge en ben 18 jaar. Ik ben dit jaar geslaagd en heb besloten een tussenjaar te nemen. In dat tussenjaar wilde ik graag naar het buitenland. Toen ik de combinatie Spaans leren met surflessen ontdekte, leek mij dat een perfect idee. Na een beetje rondneuzen was mijn oog gevallen op San Sebastian. Ik zit hier nu 3 weken en ik vind het een geweldige stad. Ik vind het elke dag weer heerlijk om door de stad te lopen omdat het zo mooi is.

Josseline’s eerste 3 weken in San Sebastian

De weken voor vertrek had ik niet heel veel zenuwen, ik keek er vooral naar uit en had een gezonde spanning. Pas 2 nachtjes voor vertrek kreeg ik het een beetje benauwd en dacht ik, waar begin ik eigenlijk aan. Straks ontmoet ik helemaal geen leuke mensen, zijn mijn kamergenoten hartstikke onaardig, vind ik de Spaanse lessen saai en vind ik het surfen helemaal niks.

San Sebastian – een superstad

Het tegendeel is gebleken. Toen ik eenmaal aan kwam in San Sebastian keek ik om me heen en dacht ik al gelijk ‘Wauw’, super mooi. Ik was namelijk nog nooit in San Sebastian geweest. Ik kon snel een taxi vinden en toen heb ik me naar mijn appartement laten brengen. Van te voren had ik al contact gehad met mijn kamergenoten (2 meiden van 29 jaar oud) over hoe laat ik aan kwam en had ik gevraagd of ik eerst mijn koffers mocht komen afzetten voordat ik mijn sleutels moest ophalen bij een bar dat in de brief van te voren was aangegeven. Dat was gelukkig geen probleem. Toen ik aan kwam bij het appartement stonden ze mij al op te wachten en kreeg ik een heel fijn welkom van Haizea, Usoa en de vriend van Usoa. Ze hebben me gelijk even alles laten zien in het appartement en daarna hebben ze me uitgelegd waar ik mijn sleutel kon gaan ophalen. s ‘Avonds hebben ze een heerlijke tortilla klaargemaakt en nog wat andere tapas dus ik voelde me gelijk helemaal thuis!

De volgende dag had ik mijn eerste schooldag. Daar ontmoette ik gelijk leuke mensen en de Spaanse docent was ook super leuk en aardig. Ik had op de middelbare school ook al Spaanse les gehad dus voor mij was het eerst veel herhalen maar dat vond ik juist wel fijn zodat alles weer even werd opgefrist. Nu een paar weken verder merk ik we dat het steeds moeilijker wordt maar ik heb wel het idee dat ik het veel sneller en beter begrijp omdat de lessen ook in het Spaans worden gegeven. Elke dag heb ik van half 10 tot 1 uur les en hebben we een pauze van een halfuur waarin we gezellig om de hoek een koffie kunnen drinken met de andere leerlingen van de school.

Surfles in San Sebastian

Na school heb ik elke doordeweekse dag van 3 tot 4 uur surfles. De surflessen zijn super leuk! Je wordt ingedeeld in een groepje van jouw niveau (in mijn geval in het beginnersgroepje) en dan ga je een uur zoveel mogelijk surfen. De eerste dagen krijg je nog veel uitleg en verder in de week pak je zoveel mogelijk golven en krijg je tussendoor tips. Het ligt natuurlijk wel een beetje aan de golven hoe leuk de dag is. Wanneer er hoge golven zijn is het voor een beginner niet echt mogelijk om vaak op de plank te kunnen staan, maar dan kun je wel veel andere dingen leren, zoals hoe je met de golven om moet gaan wanneer ze zo hoog zijn. Wanneer de golven prima zijn kun je zo vaak mogelijk op de plank gaan staan, dat ligt er een beetje aan hoe snel je het onder de knie hebt.

Het is super leuk om elke dag de Spaans lessen te volgen en daarna de surflessen, daartussen en daarna heb je ook nog genoeg tijd om andere leuke dingen te doen met de vrienden die ik vanaf dag 1 al heb gemaakt. Na school kun je ergens even lekker wat eten en na de surfles kun je blijven hangen op het strand of ga je iets anders doen. Je hoeft je geen moment te vervelen! Vanaf de stranden zie je altijd een groot Christusbeeld staan op de berg’ Monte Urgull’. Dat was gelijk al iets waarvan iedereen zei daar moet je echt naar toe lopen. Dat was dan ook zeker de moeite waard! Niet alleen om het Christusbeeld van dichtbij te bewonderen maar eigenlijk vooral voor het fantastische uitzicht wat je dan hebt.

Elke donderdagavond is er in San Sebastian ‘pinxto pote’, een avond om elke week weer naar uit te kijken! Pinxto pote (dit is Baskisch) houdt in, een pinxto en een pote voor €2,- ( hapje en een drankje), heel veel gezelligheid, nieuwe mensen leren kennen en daarna ook nog is op stap te kunnen gaan, de straten staan dan namelijk vol met studenten! Spaanse studenten  maar ook studenten uit allemaal andere verschillende landen die in San Sebastian studeren.

Weekenden in San Sebastian

In het weekend heb je al helemaal veel tijd om leuke andere dingen te gaan doen. Naast naar het strand gaan en op stap gaan, kun je natuurlijk ook andere dingen ondernemen of een uitstapje maken.  Zo ben ik bijvoorbeeld al een dagje naar Biarritz (Frankrijk) geweest met super mooi weer en dat was een supermooie en leuke dag. Biarritz is een erg mooie stad! Afgelopen weekend zijn mijn broers en vader langs geweest. Het was super leuk om hun te laten zien hoe en waar ik deze weken leef en alles te laten zien. Ook zij vonden het super leuk om te zien en waren het met me eens dat ik hier heerlijk zit! En natuurlijk hebben we ook gesurft! 😉 Op naar m’n volgende 3 weken!


Over de auteur