Het begrijpen van de belangrijkste elementen van een surf report is zeer belangrijk om op het juiste moment op de juiste plek te kunnen surfen. In dit artikel leggen wij kort en bondig uit wat een surf report is, waar de gegevens vandaan komen, en -uiteraard- de belangrijkste elementen van een surf report om deze goed te kunnen begrijpen. Binnen een paar minuten ben jij klaargestoomd om uit te zoeken op welk tijdstip jij bij welke surfspot moet zijn voor de beste surfervaring van de dag.
Een surf report is een visuele weergave van de oceaan en atmosferische omstandigheden waarmee de kwaliteit van een surfspot gedurende de (nabije) toekomst wordt voorspeld. Gegevens met betrekking tot de oceaan en het weer worden in een tabel weergegeven, met daarbij alle benodigde gegevens om het verschil in kwaliteit tussen spot A en spot B op een specifiek moment te bepalen. Het lezen van een (online) surf report is vrij eenvoudig, na het lezen van dit artikel garanderen wij dat je al aardig uit de voeten kunt met het lezen van een report. Let op: een surf report is niet (altijd) 100% accuraat, maar de kwaliteit van de moderne surf reports is over het algemeen zeer goed, en de voorspellingen komen vaak dicht bij de werkelijkheid.
Hoe worden de gegevens van een surf report verzameld?
De gegevens van een surf report komen voort uit ingewikkelde computergestuurde algoritmen die informatie ontvangen van satellieten en oceaanboeien. Deze oceaanboeien liggen op strategische plekken in de oceanen en meten een grote hoeveelheid aan informatie, zoals de hoogte van de golven, richting van de swell, snelheid en richting van de wind, temperatuur van het water en van de lucht, etc. Dankzij geavanceerde software worden hiermee voorspellingen gemaakt waar wij de vruchten van plukken.
Deze oceaanboeien liggen op strategische plekken vanwege verschillende redenen. Hiermee kunnen waarschuwingen worden gegeven voor gevaarlijke waterstanden nabij dichtbevolkte kustplaatsen, het biedt informatie voor schepen, olieplatformen en de luchtvaart. Wij zijn dus maar al te blij dat wij met deze informatie kunnen meeliften.
Het lezen van een surf report
Er zijn tegenwoordig veel verschillende apps en websites waar je surf reports op kunt vinden. Aan het einde van dit artikel geven wij een overzicht van een aantal zeer populaire reports, zodat je zelf aan de gang kunt gaan. Veel reports geven voorspellingen vanaf korte t/m tamelijk lange termijn. Zoal je wellicht wel verwacht, is de kans op een accurate voorspelling een stuk groter dat een voorspelling over 24 uur een stuk groter is dan een voorspelling over 7 dagen, dus houd dat in het achterhoofd. Hieronder vind je de belangrijkste elementen om te analyseren in een surf report:
- Wave height: de hoogte van de golven is uiteraard een van de belangrijkste variabelen van het surf report. De significant wave height vertelt ons de gemiddelde hoogte van de bovenste 1/3 van alle golven in periode van 20 minuten. Hiermee krijg je een goed inzicht in hoe de golven zijn terwijl je op je surfboard wacht op een golf.
- Wave periods: groundswells, welke je herkent door de relatief lange perioden tussen de golven (10 – 20 seconden), staan erom bekend dat ze krachtige en kwalitatief goede golven brengen. Aan de andere kant van het spectrum vind je de windswells, welke met tussenpozen van minder dan 10 seconden golven van slechtere kwaliteit bieden.
- Swell direction: de richting vanuit waar de golven komen, wordt vaak weergegeven door graden. Als een vuistregel kun je aanhouden dat een kustlijn gericht op het westen de beste golven ontvangt wanneer de golven vanuit het westen komen.
- Wind speed & direction: wind creëert golven (in de vorm van ground swell), maar kan de golven ook verpesten. Zelfs wanneer een groundswell een kust bereikt, zal onshore wind (wind dat vanuit zee het land op blaast) de kwaliteit van de golven flink verminderen. Hier tegenover staat offshore wind (wind dat vanuit land de zee op blaast), waarmee de kwaliteit van de golven toeneemt.
- Tides: de getijden spelen een essentiële rol bij de formatie van surfcondities. Wat voor rol de getijden spelen, verschilt echter sterk per surfspot. Bij sommige spots zul je zien dat bij laagtij de golven te snel dichtklappen, waardoor er niet valt te surfen. Een ander probleem bij laagtij kan zijn dat er rotsen of koraal boven water komt te liggen, wat het gevaarlijk maakt om te surfen. Andere spots werken weer slecht bij hoogtij, omdat de golven dan te dicht op het strand breken, waardoor er niet te surfen valt.
Wat kun je opmaken uit bovenstaande tabel met een (vereenvoudigde) surf report met betrekking tot 24 februari in Hossegor, in Zuidwest Frankrijk?
- De golven zijn in de vroege ochtend 1.6 meter, en bereiken een hoogtepunt van 2 meter rond het middaguur. Later nemen ze weer iets af.
- De golven komen vanuit het westen. Omdat Hossegor aan de westkust van Frankrijk ligt, ligt het strand gericht op het westen. Dit betekent dat de golven recht op het strand van Hossegor zullen rollen.
- Er staat een redelijke wind van zo rond de 14 knopen in de ochtend, welke iets zal toenemen aan het einde van de middag tot rond de 20 knopen.
- De wave period is 13/14 seconden, dit betekent een keurige ground swell.
- De lokale wind komt vanuit het oosten, dit betekent dat de wind offshore komt.
- Kortom: get your board and let’s go!